De la Biblioteca din Alexandria, la biblioteca ultra-modernă
Capitolul cel mai important din biografia Bibliotecii Naţionale a României poate fi considerat anul 1955 când a fost înfiinţată Biblioteca Centrală de Stat.
Articol de Mihaela Helmis, 06 Martie 2015, 11:31
Capitolul cel mai important din biografia Bibliotecii Naţionale a României poate fi considerat anul 1955 când a fost înfiinţată (prin H.C.M. nr. 1193/ 25.06.1955) Biblioteca Centrală de Stat, ca principală bibliotecă publică a ţării, o instituţie creată pe baze biblioteconomice moderne, având atribuţiile specifice unei biblioteci naţionale, conform standardelor UNESCO.
Potrivit celor mai mulţi istorici şi cercetători, Biblioteca Naţională a României îşi găseşte originile într-una dintre cele mai vechi şi reprezentative biblioteci din România - Biblioteca Colegiului Sf. Sava din Bucureşti.
Aceasta şi-a deschis colecţiile către publicul larg în anul 1838, atunci când au fost catalogate aproximativ 1000 de volume de carte franţuzească.
După Unirea din 1859, aceasta a obţinut statutul de bibliotecă naţională, primind alternativ denumirea de Bibliotecă Naţională şi Bibliotecă Centrală.
În anul 1864, prin legea Reglementărilor publice, este numită Biblioteca Centrală a Statului, denumire şi statut păstrate până în anul 1901, când este desfiinţată, iar colecţiile sale sunt transferate Bibliotecii Academiei Române care primeşte statutul de bibliotecă naţională.
Pentru perioada aceasta doar o singură funcţie naţională poate fi considerată relevantă pentru bibliotecă şi anume, funcţia patrimonială.
În anul 1955 fondul de carte revine noii biblioteci înfiinţate - Biblioteca Centrală de Stat, principala bibliotecă publică din România.
Imediat după prăbuşirea comunismului, la începutul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrală de Stat a devenit Biblioteca Naţională a României, ca urmare a deciziei adoptate de noua putere, iar după intrarea României în Uniunea Europeană aceasta îşi dezvoltă funcţiile, implicându-se activ în numeroase proiecte naţionale şi internaţionale, precum TELplus, Manuscriptorium, Rediscover ş.a.
Colecţiile bibliotecii cuprind circa 9.000.000 de unităţi bibliografice cu caracter enciclopedic, organizate în fonduri curente - publicaţii româneşti şi străine (cărţi, ziare şi reviste) - şi fonduri ale colecţiilor speciale (bibliofilie, manuscrise, arhiva istorică, periodice româneşti vechi, stampe, fotografii, cartografie, audio-vizual).
Biblioteca Naţională a României oferă acces la colecţiile sale prin catalogul online şi, la sediul său, prin cataloagele tradiţionale.
Catalogul online cuprinde informaţii bibliografice despre documentele intrate în colecţiile bibliotecii începând cu anul 1993: cărţi, periodice, documente multimedia, articole din periodice de cultură.
La sediul bibliotecii puteţi consulta cataloagele tradiţionale (pe autori, pe domenii ale cunoaşterii) în sala cataloagelor, unde beneficiaţi în permanenţă de sprijinul unui bibliotecar specialist pentru a găsi informaţiile de care aveţi nevoie.
Bibliografiile din seria Bibliografia Naţională, realizate pe baza documentelor trimise la Biblioteca Naţională a României prin Depozit legal, care oferă informaţii utile asupra producţiei editoriale naţionale, pot fi consultate online, în format pdf.
Mult așteptată, după o lungă perioadă de construcție , Biblioteca Națională a României a fost deschisă publicului in noul sau sediu in 23 aprilie 2012.
Biblioteca dispune de 14 săli de lectură și de peste 12 milioane de cărțisau periodice, de 17 spații pentru lecturi libere, sali de conferințe, librării-anticariat, largi spații pentru expoziții , oferind, desfășurat, 11,2 ha de spatii culturale si cele mai moderne dotări .
Audio: Intratrea, ca si iesirea din labirint o facem impreuna cu Claudia Serbanuta, manager al BNR, cu Anca Andreescu si cu Adriana Borună.