Cultura prin muzică
La capătul unui an în care s-au organizat ateliere, conferinţe şi dezbateri, la Bucuresti s-a încheiat un proiect inedit: „Cultură prin muzică”.
Articol de Simona Şerbănescu, 08 Iulie 2016, 13:53
La capătul unui an în care s-au organizat ateliere, conferinţe şi dezbateri, la Bucuresti s-a încheiat un proiect inedit: „Cultură prin muzică”.
Ultimele ateliere au umplut Sala Mare de la Centrul Cultural al capitalei București- ARCUB cu cei care deja au aplicat o parte din metodele învăţate.
Între Islanda, Ungaria şi România, ritmul natural ce pune în relaţie analiza intelectuală, îşi găseşte utilitatea în grădiniţe, şcoli sau licee, dar şi în ameliorarea unor afecţiuni, prin reactivarea memoriei motrice.
În ţările în care metodele sunt aplicate constant există studii care vorbesc despre rezultate cuantificabile, de exemplu în cazul afecţiunii Alzhaimer.
Noutatea acestui proiect este că aduce împreună mai multe metode de educație muzicală, respectiv Dalcroze, Orff și Kodály.
Toate atelierele integrează exerciții de expresie corporală, de coordonare, echilibru, concentrare, inhibitie, disociere, atentie, memorie, momente de practică instrumentală și audiție activă, repertoriul fiind preponderent alcătuit din muzică clasică, dar pentru o mai mare diversitate și din considerente pedagogice, muzicienii vor folosi și cântece din folclor, folclorul copiilor sau propriul repertoriu.
AUDIO: Un documentar despre astfel de metode realizat de Simona Şerbănescu.