Crimeea, mozaicul etniilor
De-a lungul timpului, peninsula din nordul Mării Negre a fost locuită şi condusă de sciţi, greci, huni, turci, tătari, italieni, ruşi sau germani.
Articol de Ionuţ Iamandi, 28 Februarie 2014, 11:09
Crimeea este parte a Ucrainei, dar are un statut special, de Republică Autonomă. Pe vremea URSS, numele oficial al Crimeei era "Republica Sovietică Socialistă Crimeea". În 1954, republica a trecut în componenţa Ucrainei. Autonomia de azi înseamnă că regiunea are o constituţie proprie, un parlament şi un guvern.
La cei 26.000 de kilometri pătraţi ai săi, Crimeea este aproximativ de mărimea Olteniei, cu care poate fi comparată şi ca populaţie.
Potrivit ultimului recensământ (2007), Crimeea are două milioane de locuitori, dar fără Sevastopol, care e administrat separat de restul peninsulei. Dacă e pus la socoteală şi Sevastopolul, Crimeea are aproximativ 2.350.000 de locuitori. Oraşul are un statut special şi prin faptul că aici, printr-un tratat valabil până în 2042, are sediul principal flota rusă de la Marea Neagră.
Marea majoritate a locuitorilor din Crimeea sunt ruşi, 58%, arată recensământul din 2007. Etnicii ucrainenii formează aproximativ un sfert din populaţie, dar în creştere e numărul de tătari, care a ajuns la peste 12% din total.
La începutul secolului trecut, în Crimeea locuiau mai mulţi tătari, dar liderul sovietic Stalin a impus dislocarea lor forţată în Asia Centrală. De aici şi termenul "Sürgün", echivalentul "exilului" în limba tătarilor din Crimeea. După prăbuşirea URSS, tătarii au început să se reîntoarcă în peninsulă, în principal din Uzbekistan.
Crimeea este locul unor confruntări şi decizii istorice. Aici a fost înfrântă cea mai puternică rezistenţă a armatei albe anti-bolşevice din războiul civil care s-a încheiat cu apariţia Uniunii Sovietice şi tot aici, în staţiunea Yalta, s-au întâlnit în 1945 la celebra conferinţă din oraş liderii celor trei mari puteri învingătoare în cel de-al doilea război mondial: Roosevelt, Churchill şi Stalin.
De-a lungul timpului, peninsula din nordul Mării Negre a fost locuită şi condusă de sciţi, greci, huni, turci, tătari, veneţieni, genovezi, ruşi sau germani, ultimii în timpul celui de-al doilea război mondial.
Economic, Crimeea se bazează pe agricultură şi turism. 60 la sută din industrie e legată de agricultură, în special de prelucrarea cerealelor. Turismul e concentrat pe staţiunile de la malul Mării Negre, în special Yalta, care e conectată de capitala Simferopol prin probabil cea mai lungă linie de troleibuz din lume, de aproape 100 de kilometri.