Coproducţie RRA - CNSAS: Marea evadare
Povestea incredibilă a fugii din România comunistă a unui grup de 20 de români, la bordul unui avion utilitar.
Articol de Simona Şerbănescu, 26 Februarie 2010, 11:20
Este o poveste despre curaj şi îndrăzneală. O poveste emoţionantă şi acum, după 30 de ani.
Eroul principal era atunci tânăr pilot. Avea 27 de ani.
A reuşit să ridice, de pe un teren agricol, din apropierea Aradului, un avion utilitar, cu 19 pasageri la bord. Cu mult peste capacitatea micului avion folosit în agricultură.
Riscurile erau imense. Rezervorul avea combustibil la limită, pentru că avionul era supraîncărcat, aerul era irespirabil, din cauza mirosului îngrăşămintelor folosite în agricultură, iar zborul trebuia să fie perfect- la o înălţime cât mai mică- pentru ca radarele civile şi militare să nu sesizeze nimic. Şi aşa a fost.
Pregătirile s-au făcut în mare taină.
Avionul Antonov 2 de pe Aerobaza utilitară Timişoara, identic cu cel pilotat de Aurel Popescu. |
Cum s-a decis cine pleacă, cine rămâne, cine poate păstra un secret? Colegii de serviciu, rudele, până şi cei 10 copii din avion, nu bănuiau nimic. Securitatea nu bănuia nimic.
"Organele" au fost înfuriate la culme. Erau umilite. Au construit dosare, au urmărit, au confiscat, au semănat teroare. Pentru cei rămăşi în ţara şi pentru cei care au crezut în libertate. Şi securitatea nu avea graniţe.
După 6 ani de la spectaculoasa fugă spre lumea liberă, pilotul Aurel Popescu a murit în condiţii considerate suspecte.
Rudele consideră că şi circumstanţele sinuciderii unuia dintre fraţi, Ghiţă, după 1990, sunt la fel de suspecte. Mulţi dintre cei implicaţi în spectaculoasa fugă de acum 30 de ani păstrează tăcerea.
Casa din Periam, din judeţul Arad, în care au petrecut ultima noapte în România cei 20 de fugari. |
Mulţi dintre cei care au avut de suferit pentru simplul fapt că au fost colegi sau rude preferă să nu vorbească despre ce a fost atunci.
Motivele sunt diverse: a fost greu, au uitat, au suferit. Dar am regăsit teama, neîncrederea, suspiciunea pe care le credeam de mult învinse.
O coproducţie România Actualităţi - Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii.
Documentare şi consultanţă: Dana Iamandi.
Surse: Arhiva istorică Radio Europa Liberă.
Audio: Documentarul difuzat la România Actualităţi duminică, 28 februarie.
Video: "Marea evadare" a fost surprinsă pe peliculă întâmplător de cel căruia îi aparţinea terenul pe care a aterizat "Bombardierul pentru sfeclă". Imaginile au fost difuzate de televiziunea austriacă în seara zilei de 3 iulie 1980.