Ce este o gaură neagră?
O gaură neagră este o regiune din spaţiu, a cărei forţă gravitaţională este atât de puternică încât nimic nu poate scăpa din interiorul aceastei suprafaţe.
16 Noiembrie 2010, 11:13
O gaură neagră este o regiune din spaţiu, a cărei forţă gravitaţională este atât de puternică încât nimic nu poate scăpa din interiorul aceastei suprafaţe, notează NASA.
Atracţia gravitaţională din interiorul unei găuri negre este atât de puternică, încât nici măcar lumina nu poate scăpa.
Fundamentele ştiinţifice se bazează pe ecuaţiile din teoria relativităţii dezvoltată de cercetătorul de origine germană Albert Einstein. Teoria a fost publicată în 1916.
O gaură neagră se formează când o stea cu o dimensiune de aproximativ 20 de ori mai mare decât a Soarelui îşi epuizează "combustibilul" şi este strivită de propria sa forţă gravitaţională.
Cât timp o stea are combustibil, forţa reacţiilor nucleare contracarează gravitaţia. Când combustibilul se termină, aceasta nu îşi mai poate susţine greutatea şi particulele miezului se zdrobesc una de alta din cauza propriei gravitaţii până când tot ce rămâne este o gaură neagră.
Video: Formarea unei găuri negre (NASA)
Aceasta explodează şi provoacă o explozie de proporţii denumită supernovă. Dar miezul stelei rămâne compact iar colapsul continuă. Particulele miezului se zdrobesc una de alta din cauza propriei gravitaţii până când tot ce rămâne este o gaură neagră.
Interiorul unei găuri negre, în ciuda aparenţelor, se presupune că este extrem de luminos, deoarece lumina este şi ea prinsă în gaura neagră.
Materia absorbită de gaura neagră este supusă diverselor efecte fizice precum şi comprimării.
În centrul unei găuri negre se află unul dintre cele mai misterioase fenomene fizice: singularitatea. Singularitatea este un punct de volum ce tinde spre zero dar care conţine o masă ce tinde spre infinit.
În cazul unei găuri negre, singularitatea este masa unei întregi stele de minim 20 de ori mai mare ca Soarele nostru, concentrată într-un punct al spaţiului. Singularitatea are o forţă gravitaţională colosală, ea dând forţa de atracţie a unei găuri negre.
Cercetătorii consideră că galaxia noastră conţine milioane de găuri negre.
Se crede că prima explozie a unei supernove observată de om a avut loc în urmă cu aproximativ 2000 de ani. Astronomii chinezi au consemnat evenimentul în anul 185.
Video: Gravitaţia unei găuri negre atrage straturile exterioare ale unei stele (NASA)