Afrodita de la Metroul din Salonic
Un imn în marmură închinat frumuseții desăvârșite a femeii !
Articol de Zenaida Luca-Hac, 23 Februarie 2018, 11:38
O splendidă Afrodită acefală s-a ivit dintr-o galerie a metroului, nu din mare...
... sub privirile uluite, fascinate ale arheologilor și ale muncitorilor care construiesc Metroul din Salonic, al doilea cel mai mare oraș din Grecia.
Desigur, o capodoperă rarisimă și un imn în marmură închinat frumuseții desăvârșite a femeii !
Are doar 40 de centimetri și este din secolul al II-lea d.Hr. Din secolul al II-lea al erei creștine !
Am putut-o vedea prin bunăvoința președintelui companiei ATTICO METRO, Iannis Milopoulos, profesor la Politehnica din Salonic, care i-a postat fotografia pe pagina sa de Facebook (20 februarie 2018) cu următorul text:
„AFRODITA DIN METROUL SALONICULUI”. Cea mai recentă dintre cele 300.000 de descoperiri arheologice făcute vreodată la Metroul din Salonic și, poate, una din cele mai frumoase – este această Afrodită fără cap. A fost descoperită la șantierul de la stația Sfânta Sofia, foarte aproape de impresionanta Casă a Fântânii.
Sutele de mii de descoperiri făcute de arheologi la Metroul din Salonic au făcut ca lucrările de construcție să întârzie foarte mult. Început în 2006, el trebuia să fie gata în 2013. Se pare, însă, că va fi terminat abia în 2020 sau în 2021.
Până atunci, arheologii, Ministerul Culturii, Direcția de Antichități și conducerea Metroului caută și găsesc soluții pentru punerea cât mai mult posibil în valoare a tezaurului din galeriile Salonicului, sub deviza „și antichități și metro”. Și, desigur, pentru a nu mai întârzia finalizarea metroului și a se încadra în buget.
Totuși, două stații vor fi terminate cu unul sau doi ani mai târziu, adică în 2022: Sfânta Sofia, din centrul orașului, și Venizelos.
Lângă stația Sfânta Sofia, arheologii și muncitorii de la metrou au scos la lumină o mare clădire cu bazine de apă, numită Casa Fântânii (κρηναίο - la început era o fântână) – cel mai mare monument antic descoperit vreodată în Salonic și unul din cele mai mari construite vreodată în Imperiul Roman.
A fost ridicat în secolul al IV-lea după Hristos în centrul orașului Thessaloniki – Salonic – între două mari piețe placate cu marmură și între două bazilici: a Sfintei Sofia și a Maicii Domnului Ahiropiite (nefăcută-de-mâna-omului) și a funcționat până în secolul al VII-lea. A fost principala sursă de apă a orașului.
Casa Fântânii, Salonic
Casa Fântânii, Salonic
Casa Fântânii, Salonic
Salonicul a fost, în secolul al IV-lea d. Hr. una din capitalele cele mai strălucite ale Imperiului Roman de Răsărit, pe Via Egnatia.
Această strălucire va putea fi admirată în cele două stații ale metroului: Sf. Sofia și Venizelos care vor fi amenajate ca „un muzeu” deschis unde cele mai valoroase artefacte și monumente vor fi expuse in situ.
Cât despre „Afrodita de la metrou”, trebuie că va mai avea de așteptat până ce arheologii îi vor face „fișa tehnică”.
Oricum, oricine își dă seama, privind-o, că este o capodoperă, cu adevărat o operă de artă... divină, rarisimă și absolut neprețuită !