R.Pricopie:"Dacă nu facem deschiderea către viaţa reală, greşim"
Ministerul educaţiei "pune un accent mare pe "Şcoala altfel" încât elevii să descopere lucruri pe care probabil nu reuşesc să le facă în mod curent" spune Remus Pricopie la RRA.
Articol de Răzvan Stancu, 07 Aprilie 2014, 13:41
Ideea principală a programului "Şcoala altfel" este ca elevii să descopere lucruri pe care probabil nu reuşesc să le facă în mod curent, a spus la Radio România Actualităţi ministrul educaţiei Remus Pricopie.
"De ce să nu păstrezi un lucru care este bun în educaţie? Trebuie să asiguri continuitate".
"Dacă nu facem deschiderea către viaţa reală către lumea reală, atunci greşim", a afirmat ministrul educaţiei.
Remus Pricopie spune că ministerul educaţiei pune un accent mare pe acest tip de activităţi (Şcoala altfel) , "iar uneori dacă în săptămâna Şcoala altfel copiii vin să viziteze tot felul de instituţii de multe ori în interiorul anului şcolar invităm reprezentanţi ai diferitelor instituţii".
Audio: Dezbatere la RRA "Probleme la zi". Invitaţi: ministrul educaţiei Remus Pricopie şi ministrul tineretului şi sportului Gabriela Szabo.
Elevii participă de luni la "Şcoala altfel", un program de o săptămână dedicat activităţilor extraşcolare.
Scopul proiectului este implicarea elevilor în activităţi practice, care să le dezvolte competenţele în cât mai multe domenii.
Reformarea educaţiei în România: învăţământul obligatoriu, de la 5 ani
Ministrul educaţiei, Remus Pricopie, a participat, luni dimineaţă, la a VII-a Conferinţă pentru Educaţie a Băncii Mondiale, care are loc la Bucureşti, cu educaţia timpurie în centrul dezbaterilor şi discuţiilor.
România este una dintre puţinele ţări din estul Europei care s-a concentrat în ultimii ani pe extinderea educaţiei timpurii şi pe reducerea abandonului şcolar - consideră unul din experţii prezenţi în prima zi a conferinţei, citat de redactorul Cristina Iliescu.
Ministrul educaţiei spune că şi în viitor se va pune accentul pe aceleaşi direcţii în intenţiile de reformare a sistemului.
Remus Pricopie a punctat principalele modificări vizate la Legea educaţiei.
"Vă vom cere modificarea Legii educaţiei, astfel încât, la un moment dat, grădiniţa să devină obligatorie, gradual, mai întâi, ultimul an de grădiniţă. Adică, asta înseamnă că trecem de la 6 ani, momentul în care începe învăţământul obligatoriu cu clasa pregătitoare, trecem la 5 ani, momentul în care este obligatoriu să participi la ultimul an de grădiniţă.
"În momentul de faţă, în România, 98% dintre copii participă la ultimul an de grădiniţă. Prin urmare, întrebarea ar fi de ce să introduci obligativitatea. Exact, pentru acei 2% care nu participă şi care sunt în situaţia de risc, de a nu face faţă procesului de educaţie", a spus ministrul educaţiei.