Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noul sistem de compensare a medicamentelor

Radio România a realizat o dezbatere pe tema intrării în vigoare a noului sistem de compensare a medicamentelor, având ca invitaţi pe Vasile Astărăstoae, Clara Popescu, Dorin Ionescu, Cezar Irimia.

Noul sistem de compensare a medicamentelor
Preţurile medicamentelor vor fi compensate diferit.

01 Iulie 2010, 16:58

Realizator: De astăzi trebuie să tratăm sănătatea altfel.

Oare va fi mai bine, nu o să auzim că sistemul e în colaps, nu vom mai comenta că medicii pleacă din România că s-au săturat de ea şi pacienţii ei? Nu vor mai fi tarife de plătit pe sub mână în spitale?

Oare asistentele vor fi mai generoase, pentru că şi ele vor fi mai bine plătite? Şi până la urmă, stimati invitati, puteţi să ne spuneţi clar ce avem de făcut şi de ce se mai plăteşte CAS? De ce nu ne putem lua abonamente de sănătate dacă tot trebuie să plătim servicii medicale şi medicamente? Apropo, cu cât se scumpesc de fapt medicamentele? Sunt doar câteva din întrebările primite de la ascultătorii noştri în ultima oră referitoare tocmai la acest sistem de coplată ce intră în vigoare astăzi.

Invitaţii emisiunii: Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului medicilor din România, dna Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului farmaciştilor din România, dl Dorin Ionescu, director general la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Vă mulţumesc că sunteţi alături de noi după conferinţa de presă pe care aţi avut-o de curând.

Îl avem invitat tot în această emisiune pe dl Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei COPAC, ce reprezintă pecienţii cu boli cronice.

Dle Ionescu, vă rog să ne spuneţi, de fapt, ce avem de făcut. Chiar dacă au mai fost ştiri, comentarii la Radio România Actualităţi, mai bine reluăm decât să nu înţelegem bine. Ce se va întâmpla în sistemul asigurărilor, de astăzi înainte?


Dorin Ionescu: Se urmăreşte continuarea demersului făcut în ultima perioadă, acela de a eficientiza sistemul şi de a ne apropia din ce în ce mai mult de pacient. Una din marile probleme pe care le aveam şi care există în continuare este aceea a consumului de medicamente şi pentru a crea acces către medicaţia de care pacienţii au nevoie, am intervenit prin această nouă modalitate de decontare a medicamentelor prescrise cu şi fără contribuţie personală. Am vrut să trecem de la prescrierea de medicamente la plata efectului terapeutic. Şi acelaşi efect terapeutic să fie recunoscut ca atare şi să fie decontat în condiţii egale pentru toţi cetăţenii.


Realizator: Mai spuneţi o dată cum este cu aceste condiţii egale, din moment ce tocmai după ştirile pe care dvs le-aţi difuzat în cadrul conferinţei de presă, la doctor când te duci, vei fi pus în faţa alegerii: medicamente mai scumpe, sau mai puţin scumpe. De unde să ştii ca pacient ce ţi se potriveşte?

Dorin Ionescu: Această alegere este una secundară. În primul rând medicul va constata şi va fi eliber să decidă, în primul rând să identifice boala care o ai şi să stabilească o nevoie de tratament. Satisfacerea acestei nevoi de tratament trebuie să fie realizată în condiţii de eficienţă maximă şi în condiţii egale pentru toţi pacienţii. Aici ne referim la egalitatea de şansă a pacienţilor la tratament.


Realizator: Dar până acum nu a fost această egalitate de şansă?

Dorin Ionescu: Până acum exista aceast egalitate de şansă şi numărul pacienţilor care primeau tratamente foarte scumpe a crescut, iar rezultatele acestui tratament foarte scump, lucru care nu se întâmplă în ţările din jurul nostru, şi dacă ne uităm mai departe din America până în Australia, medicamente care au efecte dovedite sunt folosite intensiv, chiar dacă sunt mai ieftine, şi noi am continuat să cheltuim foarte mulţi bani pentru a obţine acelaşi efect şi în final acesta nu s-a tradus în indicatori din aceştia macroeconomici şi de sistem, care să arate că s-a îmbunătăţit sănătatea populaţiei. Mai mulţi bani pentru acelaşi efect pe care-l putem obţine în condiţii mult mai bune.


Realizator: Puteţi să-mi spuneţi ce indicatori dintre toţi aceşti indicatori despre care vorbiţi, apropo de eficienţă, se vor modifica?

Dorin Ionescu: Sigur că da, puteţi să luaţi doi indicatori foarte simpli, şi anume mortalitatea cardiovasculară şi morbiditatea prin boli cardiovasculare. Aceste medicamente sunt în topul celor mai prescrise medicamente, iar trendul ulitimilor ani este de a se folosi medicamente scumpe şi foarte scumpe care nu au un efect suplimentar faţă de alte medicamente. Şi noi vrem să conştientizăm populaţia să ceară efect terapeutic în cele mai bune condiţii.

Acest lucru era valabil şi până acum, să ştiţi. Nu am inventat noi acest lucru. El s-a aplicat şi până acum. De cinci ani de zile există prescrierea pe D.C.I, pe substanţa chimică activă. Consumul medicamentelor fără contribuţie personală sau cu contribuţie minimă a scăzut în toţi aceşti ani, ceea ce înseamnă că sistemul nu a găsit pârghiile necesare pentru a interveni.

Realizator: Mulţumesc foarte mult. Vă rog să mai rămâneţi alături de noi. Mie nu-mi este - scuzaţi-mă, cred că mai sunt şi mulţi alţii ca mine - foarte clar cum în calitate de pacient care sufăr de o boală cardiovasculară pot să-mi dau seama dacă medicamentul mai ieftin e mai bun pentru mine sau cel mai scump e mai bun pentru mine şi ce spune doctorul.

Dorin Ionescu: Consult farmacistul.

Realizator: Acum farmacistul...

Dorin Ionescu: O triplă relaţie cu medic-farmacist-pacient. Dacă pacientul îşi cere drepturile, dreptul la informaţie, cu siguranţă situaţia ar fi fost diferită. De multe ori pacienţii primesc o singură informaţie: acesta este tratamentul corect. Poate că nu au răbdare să asculte. De multe ori pacienţii nu şi-au cerut această informaţie. Noi vrem ca ei să-şi ceară acestă informaţie, că medicul să fie liber să decidă ce tratament doreşte, iar farmacistul să găsească soluţia optimă pentru rezolvarea nevoii.

Realizator: Mulţumesc foarte mult. Vă rog să rămâneţi. Domnule Vasile Astărăstoae, reprezentaţi medicii. Doamna Clara Popescu, dvs. reprezentaţi farmaciştii. Eu presupun, în acest joc, că sunt pacientul. Deci doctorul îmi dă o reţetă, domnule preşedinte Astărăstoae, şi după aceea mă duc la farmacie şi farmacistul mai are şi el o idee ce fel de medicament trebuie să iau. Vă rog să ne lămuriţi ce avem de făcut.

Vasile Astărăstoae: Aţi ascultat ce a spus reprezentantul Casei de Asigurări şi mă gândesc că reprezentanţii Casei de Asigurări nu l-au ascultat pe domnul ministru de finanţe Vlădescu care a declarat în luna mai că s-a hotărât să nu mai mintă. Deci ceea ce se spune, ceea ce vi s-a prezentat cu statistici, cu asta, nu este altceva decât o abureală, ca să ne explicăm mai clar, pentru că, în primul rând, morbiditatea nu ţine de tratament. Pentru a combate morbiditatea şi mortalitatea trebuie să fie politici intersectoriale şi că scriu un tratament sau altul nu-l influenţează.

În al doilea rând şi până în prezent, după cum a recunoscut şi reprezentantul casei se prescria D.C.I-ul, iar dacă pacientul dorea medicamentul scump el scotea din buzunar şi plătea şi de fapt această nouă modalitate de prescriere a medicamentelor este determinată de doi factori: 1. fondurile care sunt limitate şi ineficienţa de a gestiona aceste fonduri şi a aduce fonduri în sistemul de sănătate; 2.o anumite bătălie care există între diferite firme şi corporaţii de medicamente care doresc fiecare să-şi promoveze un anumit produs. În această bătălie victima principală este pacientul; victima colaterală este medicul. Să vă spunem de ce pacientul. Însuşi reprezentanţii Casei în dezbateri au spus că pe această nouă modalitate de decontare, creşterile vor fi între 10 şi 20%.

Este iarăşi un principiu statistic ca pe vremea lui Ceauşescu. Se spunea că noi consumăm jumătate de găină pe săptămână, numai că unul consumă toată găina şi altul nu consumă nimic, pentru că diferenţa care va exista ... M-am uitat aseară pe site-ul Casei, am introdus câteva medicamente uzuale şi am văzut că diferenţa de la /.../ la coplată poate să fie, într-adevăr, în puţine situaţii este zero, unde acum se plăteşte 10%, dar la alte medicamente prescrise de către medici pe D.C.I. deci nu pe produsul comercial că este cel mai scump, pe D.C.I acele medicamente ajung între 120 şi 700%. Ni s-a spus că bolnavii cronici nu vor plăti, cu toate acestea pe simularea de la Casa de Asigurări, şi puteţi intra acolo să verificaţi, sunt medicamentele care sunt pentru boli cronice.

Deci dacă bolnavii cronici nu vor plăti, trebuie să răspundă cineva că a pus pe acea simulare şi milioane de oameni, patru milioane de oameni se gândesc de unde să scoată din buzunar între 20 şi 30 de milioane lei vechi ca să-şi acopere coplata sau se va plăti şi atunci acei bolnavi cronici sunt condamnaţi să nu-şi ia tratamentul. Cu alte cuvinte, această modalitate introduce discriminarea pe motive economice. Eu îmi voi permite să îmi cumpăr medicamentul pentru că nu există boli, există bolnavi şi medicul individualizează tratamentul. Deci eu îmi voi permite să îmi cumpăr medicamentul, un alt pacient nu îşi va permite încât ceea ce aţi spus dumneavoastră la început că va trimis un ascultător şi eu sunt de acord.

Realizator: Nu, sunt mai mulţi.

Vasile Astărăstoae: Ca să vedeţi falimentul Casei şi trebuie să reconstruim aşa cum sunt în celelalte ţări unde iarăşi îl contrazic pe domnul Ionescu cu statistici, nu este situaţia şi să spună că noi am fost cei mai scumpi. Nu, noi am dat în sănătate cei mai puţini bani pentru medicamente, cei mai puţini bani din toate ţările din jur.

Realizator: Da, mulţumesc foarte mult. Domnule Ionescu vă rog. Ce spuneţi la ce se întâmplă, după aceea mă duc la doamna Clara Popescu ca să stau şi eu de vorbă cu farmacistul. Da, vă rog.

Dorin Ionescu: Deci, într-adevăr domnul profesor are dreptate, avem o contribuţie redusă la sănătate şi avem patru milioane de oameni care plătim pentru 20. Dar nu putem uita că din aceşti bani o mare parte se duc către medicamente, iar proporţia, că despre proporţii vorbeam, de bani pe care îi consultăm pe medicamente originale şi generice este două treimi către originale, o treime către generice. Nu suntem atât de bogaţi încât să nu ţinem cont de trendul care există în ţările care cheltuie de zece ori mai mulţi bani decât noi pe aceste medicamente.


Realizator: Da, auziţi, staţi puţin domnul Ionescu, vă rog. În numele ascultătorilor noştri haideţi să nu ne mai referim ce este în jurul nostru şi ce fac alte ţări, pentru că atunci ne referim şi la ce salarii sunt în alte părţi şi la ce pensii sunt şi deci haideţi să ne gândim la ce e la noi aici. Adică ce vreţi să îmi spuneţi, că nu am înţeles foarte clar. Deci, domnul Astărăstoae are dreptate că de fapt tot acest sistem este să vă acopere dumneavoastră la Casa de Asigurări găurile, adică hai ca să vorbim aşa clar.


Dorin Ionescu: Haideţi să ne înţelegem că nu găurile sunt de acoperit.


Realizator: Aa, dar ce?


Dorin Ionescu: Ci forma de distribuţie a banilor, este vorba de modul...


Realizator: Păi, dar nu, dar ce pacientul este de vină că se face distribuţia banilor aşa, scuzaţi-mă.


Dorin Ionescu: Stimată doamnă, fondurile pe care le cheltuim cu medicamentele se duc pe medicamente foarte scumpe în condiţiile în care acelaşi efect îl poţi obţine cu o trieme din aceşti bani. Deci, la ora actuală...


Realizator: Aa, deci de vină sunt farmaciştii. Sunt de vină farmaciştii pentru că ei bagă în farmacii...


Dorin Ionescu: Dacă îmi permiteţi numai o precizare, deci nu se duc, pentru că dacă un pacient îşi ia un medicament scump, Casa de Asigurări decontează tot la plafonul pe care ea l-a stabilit, deşi până acum Casa deconta o anumită sumă, iar el pacient dacă vroiam să iau cel mai scump medicament din lume, scoteam bani din buzunar şi acopeream diferenţa, pentru că decontarea se făcea la preţ la referinţă pe denumire comună internaţională.


Realizator: Nu, nu. Staţi puţin să vorbim pe rând, pentru că fiind radio, lumea nu înţelege. Spuneţi domnul Ionescu, vă rog.


Dorin Ionescu: Doar un singur lucru, pentru aceeaşi substanţă chimică, în funcţie de dimensiunea pastilei, de cantitatea de substanţă activă, de modul de prezentare al ei, în capsule, în comprimate, în diverse variante din acestea farmaceutice, aveam preţuri diferite şi nu odată se întâmpla ca preţul pe miligram de substanţă activă care îl interesează în final pe pacient să varieze de la unu la zece, şi nu vorbim numai între originale şi generice, ci şi între generice diferenţa era între unu şi cinci şi chiar şi mai mult decât atât.


Realizator: Da, auziţi...


Dorin Ionescu: Noi decontam exact pe acelea mai scumpe pentru că modul de calcul al preţului favoriza acele medicamente scumpe şi care aveau variaţii farmaceutice, fără nici un efect terapeutic.


Realizator: Da.


Dorin Ionescu: Ele aduceau o variaţie pe care noi o plăteam, pe care îl plăteam în final vindecarea avea un preţ mai mare fără nici o justificare.


Realizator: Da, domnule Ionescu aveţi perfectă dreptate, dar să ştiţi că în calitate de pacient...


Dorin Ionescu: Dar acum am introdus această uniformitate, pentru acelaşi efect plătim acelaşi preţ. Sigur că nu convine, sigur că este o schimbare dramatică indiscutabil, dar ca să ne acuzaţi că avem interese...


Realizator: Nu, dar lumea întreabă, nu vă supăraţi.


Dorin Ionescu: loial si nu are nimic de a face cu realitatea.

Realizator: Da, domnule Ionescu aveţi perfectă dreptate până aici, dar tot este ceva neclar. În calitate de pacient, în secunda când mă duc la doctor şi sunt un om bolnav, bolnav de inimă, spre exemplu.


Dorin Ionescu: Sigur că da.


Realizator: Eu nu îmi dau seama ce trebuie să fac, deci doctorul îmi prescrie un medicament, da? Ce fac cu el? El face ce vrea, eu de unde să ştiu că este două miligrame sau cinci sau 15 şi mă duc la farmacie şî farmcistul îmi spune "nu ţi-a dat bine doctorul, ia-l pe ăsta cu trei"


Dorin Ionescu: Stimată doamnă...


Realizator: Vă rog.


Dorin Ionescu: Şi pacienţii trebuie să ştie că în relaţia medic-pacient există o etapă în care se prezintă tratamentul, se prezintă liniile terapeutice...

Realizator: Da îmi spune ia trei pastile, două dimineaţa...

Dorin Ionescu: Când am prescris un tratament, i-am arătat pacientului care sunt posibilităţile, care sunt rezultatele, care sunt opţiunile medicale şi în ce mod ele se pot traduce într-o realitate care înseamnă că acest medicament trebuie cumpărat.

Realizator: Da, să ştiţi că dacă îi spuneţi mamei mele aşa ceva, care are şapte boli cronice, şi din 15 medicamente care le ia odată, de trei ori pe zi, în momentul acesta aţi pierdut-o pentru că, vă daţi seama, nu înţelege.

Dorin Ionescu: Asta este...

Realizator: Deci, doctorul nu are, cred că, datoria să facă psihoterapie cu ...

Dorin Ionescu: Are obligaţia profesională de a explica în mod clar şi transparent pacientului în ce constă tratamentul şi care sunt toate implicaţiile acestuia.

Realizator: Da, domnule doctor vă rog frumos, deci, nu mi-aţi spus exact ce trebuie să facă, spre exemplu, un om care are mai multe boli cronice, după ce primeşte o reţetă de la doctor şi se duce la farmacie, ce face la farmacie?

Dorin Ionescu: Înainte să primească reţeta, el are dreptul să fie informat ce înseamnă acea reţetă, ce...

Realizator: Bun, l-a informat şi nu a înţeles bine.

Dorin Ionescu: Dar trebuie... ai obligaţia profesională să îi explici într-o formă accesibilă domniei sale, şi să îi spui "îţi dau acest medicament pentru că obţine efectul cutare, şi, mă costă cam în zona accea, ai putea să îl iei?", pentru că, dacă eu prescriu cel mai bun medicament de pe pământ şi un pacient nu a înţeles cum să îl folosească, sau nu poate să îl cumpere, este inutil.

Realizator: Da, doamna Clara Popescu, vă rog, sunteţi farmacistă, văd că domnul Ionescu nu m-a lăsat să facă trecerea spre dumneavoastră în aşa fel încât să înţeleg ce rol aveţi dumneavoastră, farmaciştii. Ce aţi înţeles de aici? Deci, noi aici suntem... a venit şi colega mea Marinela Frâncu care este aici, a fost peste tot şi o să o rog pe ea să tragă o concluzie, să încerce să dea o ştire despre ce se întâmplă aici în emisiune, dar vă rog să îmi spuneţi care e rolul farmacistului în toată această poveste în care eu, pacient, plătesc mai mult de astăzi încolo?

Clara Popescu: Haideţi să vă traduc ce vă spune domnul Ionescu.

Realizator: Vă rog.

Clara Popescu: Deoarece nouă, ne-a fost şi nouă foarte greu să înţelegem pentru că există o, ce să spun, o lipsă de comunicare, pe înţelesul tuturor...

Realizator: Acum e o lipsă de comunicare foarte clară, trebuie să dăm bani mai mulţi de astăzi, deci e foarte clar, nu înţelegem de ce?

Clara Popescu: Ce vrea să vă spună domnul Ionescu, că dacă, până acum eu, ca pacient, care am o maladie cardio-vasculară, mă tratam cu un medicament de câţiva ani de zile, şi m-am obişnuit cu acel tratament, începând de astăzi, dacă vreau să continui acel tratament va trebui să plătesc mai mult decât până acum. Deoarece se consideră că, eu, de exemplu, luam trei comprimate pe zi care să spunem că, în totalitate aveau 50 miligrame, dar că eu nu aş avea nevoie decât de 30 de miligrame. Şi atunci...

Realizator: Dar cine decide că trebuie să iau 30 de miligrame? Scuzaţi-mă.

Clara Popescu: Există un tabel al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care stabileşte care este doza zilnică terapeutică eficace pentru fiecare boală.

Realizator: Dar ce treabă are pacientul, scuzaţi-mă cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii...

Clara Popescu: Nici pacientul, nici farmacistul nu are treabă cu aceste tabele. Se întâmplă următorul lucru, că dacă, în momentul de faţă folosesc un tratament cu care m-am obişnuit şi care îmi face bine, dacă vreau să îl continui pe acesta de acum înainte, va trebui să plătesc o diferenţă mult mai mare decât o plăteam până în momentul de faţă.

Realizator: Cât de mare doamnă, cât de mare diferenţa?

Clara Popescu: Aici este o... diferenţa ţine de la un medicament la altul. Gândiţi-vă că totdeauna se întâmplă că o noapte înainte de a intra în vigoare o dispoziţie legală, atunci toată lumea este dată peste cap, atunci se implementează programul la farmacii şi câteva zile după implementare toată lumea este zăpăcită de cap. Domunul profesor Astărăstoae are dreptate, ceea ce a pus Casa Naţională pe site, nu coincide cu ceea ce este în momentul de faţă în listele farmaciştilor. Noi am văzut în acestă dimineaţă ordinul ministrului sănătăţii prin care se spune că, medicamentele pentru bolile cronice vor avea acelaşi regim, ca şi până acum, până la 1 septembrie. Dar, din ce a pus Casa Naţională pe site nu reiese asta.

Deci acum vorbim de mărirea preţurilor la medicamentele care se dau cu 50% şi cu 90%, la unele preţurile au scăzut foarte puţin, la altele au crescut foarte mult, în schimb, la bolile cronice - aşa cum spune ordinul Casei şi al ministrului - această metodologie de calcul va intra în vigoare de 1 septembrie. Dar să vă spun un lucru şi dacă domnul Ionescu mai este cu dumneavoastră..

Realizator: Mai este.

Clara Popescu: Vă rog, să ne spună un lucru foarte simplu: despre ce economii, pe spatele pacienţilor şi mai ales al farmaciştilor, vorbim în momentul de faţă, când foarte multe case de asigurări judeţene au avertizat farmaciştii că începând de la 1 iulie fondurile alocate anului 2010 pentru medicamente compensate s-au terminat şi că farmaciştii care eliberează începând de astăzi medicamente o fac pe proprie răspundere. De unde... la care economii ne referim, când nu mai sunt bani deloc? Farmaciştii sunt disperaţi, nu ştiu ce să facă. Unele Case i-au anunţat, alte Case nu i-au anunţat. Deci dacă nu se face o rectificare bugetară, dacă nu se face iarăşi un credit de angajament, atunci în mod normal farmaciile nu mai pot elibera nici cu bani mulţi, nici cu bani puţini niciun fel de medicament, pentru că banii alocaţi s-au terminat la 30 iunie.

Realizator: Da.

Clara Popescu: Să ne spună domnul Ionescu la ce mai facem economie, dacă bani nu mai sunt deloc.

Realizator: Da. Domnul Ionescu, vă rog!

Dorin Ionescu: Sigur că da! Ca întotdeauna, orice lucru pe care vrei să-l faci şi schimbă ceva este intens discutat, ceea ce este un lucru foarte bun.

Realizator: Dacă nu e clar, domnul director.

Dorin Ionescu: Deci haideţi că pot să vă explic pe puncte ce s-a spus mai devreme.

Realizator: Vă rog.

Dorin Ionescu: Deci în primul rând, la ora actuală dumneavoastră puteţi lua un medicament, o substanţă activă.

Realizator: Nu, nu, răspundeţi apropo de farmaciştii care nu mai primesc...

Dorin Ionescu: Asta a spus mai devreme doamna Clara Popescu şi vă răspund la toate, deci am reţinut.

Realizator: Da, numai se încheie şi emisiunea, asta este problema. Adică să condensăm puţin, vă rog.

Dorin Ionescu: Deci puteţi la acelaşi tratament pe care-l aveaţi până acum la preţuri de zece ori mai mici, puteţi să luaţi la acelaşi preţ sau ca şi până acum, puteţi lua medicamente scumpe în aceleaşi condiţii. Din păcate, oricâte economii am vrea să facem introducând un sistem sau altul, asta nu înseamnă finanţarea sistemului. La ora actuală avem aceeaşi problemă care s-a manifestat în ultima jumătate de an, a creşterii continue de la o lună la alta a consumului de medicamente.

Realizator: E lumea bolnavă!

Dorin Ionescu: Consumul de medicamente scumpe. Şi riscăm un indicator de morbiditate, care să arate că avem mai mulţi bolnavi. Sunt aceiaşi bolnavi, dar care folosesc.

Realizator: Dar sunteţi convins că s-a cerut aşa ceva şi că lumea nu e mai bolnavă decât înainte? E făcut vreun sondaj în sensul ăsta?

Dorin Ionescu: Sunt aceiaşi bolnavi, referindu-ne la CNP-uri. Deci CNP-urile sunt aceiaşi bolnavi. Deci avem baza de date în care avem medicamentele la nivel de CNP. Dacă aceiaşi bolnavi consumă medicamente din ce în ce mai scumpe, în condiţiile în care există variante mai accesibile de tratament şi care ne permit să dăm aceiaşi bani şi să tratăm mai mulţi pacienţi, pe care-i avem în această ţară, noi credem că măsura este una bună, pentru că permite acces la tratamentul necesar în condiţiile în care ne putem permite.

Realizator: Da, mulţumesc foarte mult! Îl am pe domnul Cezar Irimia, care reprezintă pacienţii cu boli cronice, şi o mai am şi pe colega mea şi în ultimele cinci minute să încercăm să vedem dacă am înţeles ceva. Domnul Irimia, ce aţi înţeles dumneavoastră din ce se întâmplă astăzi?

Cezar Irimia: Bună ziua, dumneavoastră şi invitaţilor dumneavoastră!

Realizator: Scuzaţi-mă că v-am lăsat atât de mult, pentru că...

Cezar Irimia: Nu-i nicio problemă, noi suntem obişnuiţi să fim ultimii. Nu e ca un reproş, asta e realitatea. Pacienţii sunt bulversaţi, noi am înţeles că prescripţiile medicale nu vor mai fi pe criterii medicale, ci strict economice, după buzunarul fiecăruia. Mai mult decât atât, considerăm că s-a atentat la sănătatea noastră prin aceste decizii unilaterale de coplată, coplată care în statele vecine, îmi pare rău că aduc aminte, această coplată este suportată de asigurările private, nu din buzunarul pacientului. În România, din păcate, această coplată se numeşte strict "plată". Încă o dată spun că noi nu am fost consultaţi, s-a creat destulă tensiune prin acele liste afişate pe site-ul Casei Naţionale şi care sunt şi la momentul de faţă afişate, pentru bolile cronice. Aşa cum aţi spus dumneavoastră, nu ştiu ce se va întâmpla de la 1 septembrie, atunci când şi noi, pacienţii cronici pe programe naţionale vom fi introduşi la această coplată, coplată ce depăşeşte cu mult veniturile unui pacient.

Dorin Ionescu: Nu veţi fi introduşi, stimate pacient. Aşa cum v-am spus în nenumărate rânduri, nu se aplică de la 1 iulie acest sistem, dar ...

Cezar Irimia: Nu, de la 1 septembrie.

Dorin Ionescu: Iar pentru 1 septembrie este în pregătire un altul care la nivel de DCI să încerce să facă o creştere a accesului pacienţilor. Nu este vorba de a face...

Clara Popescu: Aoleu, aoleu.

Realizator: Staţi puţintel, vă rog frumos domnule Ionescu.

Vasile Astărăstoae: Nu mai înţelege nimeni nimic.

Realizator: Domnule Ionescu, deci suntem în calitate de pacienţi aici. Deci, vreţi să spuneţi aşa: eu spre exemplu sunt bolnavă de inimă.

Dorin Ionescu: De la 1 iulie pentru ceea ce înseamnă programe naţionale şi boli cronice nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte prescrierea şi eliberarea medicamentelor.

Realizator: Şi de la 1 septembrie?

Dorin Ionescu: De la 1 septembrie există mai multe intervenţii legate, în principal, de sfera producătorilor cu încercarea de a lărgi în aceiaşi bani a numărului de pacienţi, fără intervenţia pacientului, cel puţin în ceea ce priveşte terapiile scumpe. Avem o problemă de medicamente care au generice şi originale în care, la ora actuală, folosim iarăşi numai variantele foarte scumpe. Deci, acolo vorbim de acelaşi DCI, aceeaşi substanţă chimică activă, dar aceea este o problemă care va fi dezbătută în perioada următoare. Ceea ce se va întâmpla de astăzi în următoarele două luni în privinţa bolilor cronice nu se schimbă nimic.

Realizator: Bun. Deci, dacă la bolile...

Vasile Astărăstoae: O întrebare, dacă îmi permiteţi, scurtă?

Realizator: Vă rog.

Vasile Astărăstoae: Medicii sunt împotriva acestui sustem, pacienţii sunt împotriva acestui sistem, farmaciştii sunt împotriva acestui sistem, singurii care sunt pentru acest sistem sunt reprezentanţii celor care au banii, care sunt banii noştri şi îi gestionează. Îmi pun întrebarea chiar, toată lumea este atât de refractară, este nu ştiu cum este şi singurii care ştiu sunt nişte funcţionari de la Casa de Asigurări care, fără supărare, eu m-am adresat experţilor în domeniu, nu am discutat eu pentru că eu sunt legist, iar în probleme de etică medicală nu primesc lecţii de la alţii. Deocamdată eu am introdus-o în România.

Realizator: Deci, domnule doctor, vă întreb pe dumneavoastră, fiind un bolnav care, să spunem, că nu am o boală cronică, acum se declanşează şi este ceva acut. Vin la dumneavoastră, dumneavoastră ce medicamente îmi prescrieţi, vă gândiţi la buzunarul meu sau la boala mea?

Dorin Ionescu: La buzunar. Nu, stimată doamnă, ca şi până acum mă gândesc ce nevoie de tratament aveţi şi în al doilea rând dacă tratamentul la care mă gândesc eu poate fi tradus în practică.

Realizator: Şi dacă nu pot să-mi cumpăr tratamentul?

Dorin Ionescu: Îmi pare rău. În 20 de ani de când practic medicina, acest lucru l-am făcut în fiecare zi şi este rugămintea mea către toţi pacienţii să-şi ceară drepturile la informaţie. Este de ani de zile în lege consimţământul informat pentru orice act medical.

Realizator: Vreţi să mă credeţi, domnule director, că niciun pacient nu doreşte să fie bolnav, să ajungă la doctor în România? Pot să-i reprezint şi eu pe aceia?

Dorin Ionescu: Eu când prescriu un tratament vreau să fiu sigur că pacientul l-a luat pentru că degeaba prescriu eu cel mai bun tratament dacă domnia sa nu are acces la el şi noi tocmai asta dorim, să dăm ...

Dorin Ionescu: Nu este moral şi nici decent să plătesc de 10 ori acelaşi efect terapeutic.

Realizator: Bine acum, scuzaţi-mă.

Dorin Ionescu: Eu trebuie să mă asigur că suntem sistem social de sănătate, ca toată lumea să aibă cel mai bun tratament posibil.

Realizator: Da.

Cezar Irimia: Nu mă faceţi să râd.

Realizator: Aoleu...

Cezar Irimia: Unde este sistemul social, atunci când îmi luaţi bani? Eu nu înţeleg ce sistem social este atunci când eu plătesc şi criteriile sunt strict financiare?

Realizator: Da şi plătesc şi mult mai mult.

Dorin Ionescu: Nu sunt strict financiare şi dacă vreţi puteţi vedea o groază de exemple pe acelaşi DCI costă de 10 ori şi chiar mai mult.

Realizator: Da, uitaţi-vă, noi trebuie să oprim emisiunea aici, eu vă mulţumesc foarte mult că aţi fost alături de noi

Colegiul medicilor contestă documentele elaborate de CNAS
România 09 Aprilie 2010, 10:14

Colegiul medicilor contestă documentele elaborate de CNAS

Reprezentanţii Colegiului nu vor să accepte ca vechiul plafon de la farmacii să fie transferat medicilor de familie aşa cum...

Colegiul medicilor contestă documentele elaborate de CNAS
Senatorul Titus Corlățean despre Ziua Tratatului de la Trianon în România
Dezbateri 31 Mai 2022, 18:34

Senatorul Titus Corlățean despre Ziua Tratatului de la Trianon în România

Senatorul PSD Titus Corlăţean solicită guvernului informaţii cu privire la modul în care intenţionează să marcheze în mod...

Senatorul Titus Corlățean despre Ziua Tratatului de la Trianon în România
AUDIO: Probleme la zi
Dezbateri 12 Iunie 2017, 13:54

AUDIO: Probleme la zi

PROBLEME LA ZI. Ordonanţa care obligă multinationalele să facă raportari financiare detaliate în România – stat de rezidenţă...

AUDIO: Probleme la zi
Probleme la zi: De la administrație la cetățean. Alegerile parlamentare
Dezbateri 14 Septembrie 2016, 15:15

Probleme la zi: De la administrație la cetățean. Alegerile parlamentare

Romanii din diaspora care nu s-au inscris in Registrul Electoral Permanent vor putea vota in strainatate la sectiile de...

Probleme la zi: De la administrație la cetățean. Alegerile parlamentare
Pregătiri pentru alegerile parlamentare
Dezbateri 11 August 2016, 14:36

Pregătiri pentru alegerile parlamentare

Probleme la zi: Pregătiri pentru alegerile parlamentare şi data potrivită la care ele pot avea loc.

Pregătiri pentru alegerile parlamentare
Probleme la zi: Români premiați la Salonul de invenții de la Geneva
Dezbateri 19 Aprilie 2016, 14:51

Probleme la zi: Români premiați la Salonul de invenții de la Geneva

Emisiunea de dezbateri Probleme la zi este transmisă în direct în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 13.20.

Probleme la zi: Români premiați la Salonul de invenții de la Geneva
Probleme la zi: Evoluţii post atentate Bruxelles
Dezbateri 24 Martie 2016, 18:34

Probleme la zi: Evoluţii post atentate Bruxelles

Emisiunea "Probleme la Zi" a avut astazi ca tema evolutiile din Europa dupa recentele atentate de la Bruxelles.

Probleme la zi: Evoluţii post atentate Bruxelles
Parlamentul şi-a încheiat sesiunea şi a intrat în vacanţă timp de două luni
Dezbateri 01 Iulie 2015, 18:00

Parlamentul şi-a încheiat sesiunea şi a intrat în vacanţă timp de două luni

O sesiune cu legi importante, cu dezbateri la noul Cod Silvic, Legea tichetelor de vacanţă, mărirea alocaţiei de stat pentru...

Parlamentul şi-a încheiat sesiunea şi a intrat în vacanţă timp de două luni