Modificarea Codului Silvic, o prioritate
Într-o ţară considerată lider în conservarea fondului forestier, din 1990 până în 2011 s-au tăiat peste 80 de milioane de metri cubi de lemn, conform raportului Curţii de Conturi.
Articol de Titus Iordan, 09 Octombrie 2013, 19:29
Modificarea Codului Silvic este o prioritate a guvernului, în condiţiile în care România era considerată lider în conservarea fondului forestier, iar acum, ţara noastră a pierdut, conform specialiştilor, cel puţin 5 miliarde de euro doar prin tăierile ilegale de pădure.
Ministrul delegat pentru ape şi păduri Lucia Varga, a afirmat că rata tăierilor necontrolate este de două ori mai mare decât rata împăduririlor.
"S-a tăiat în general din locurile accesibile, din locurile care apoi au creat alunecări de teren, care au dus la scurgeri de pe versanţi şi la fenomene meteorologice extreme şi, dacă nu ne trezim acum, în al doisprezecelea ceas, să ne schimbăm modul în care ne raportăm la pădure, atunci mi-e teamă că va fi prea târziu" a spus ministrul Lucia Varga.
Ciprian Pahonţu, consilier al directorului Romsilva este de părere că tăierile ilegale sunt prezente în permanenţă în sectorul silvic românesc în ultimii 20 de ani.
"În general, nu personalul silvic a fost de vină pentru aceste tăieri ilegale, dar avem şi cazuri în care personalul silvic angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor a fost implicat în săvârşirea de infracţiuni, respectiv de tăieri ilegale, în scopul furtului de lemne" a declarat Ciprian Pahonţu.
Audio: Riscă România riscă să rămână fără zone împădurite, dacă tăierile ilegale continua în acelaşi ritm? Încearcă să ofere un răspuns ministrul delegat pentru ape şi păduri Lucia Varga şi Ciprian Pahonţu, consilierul directorului Romsilva, invitaţii lui Victor Caraculacu.