Intervenţia în Crimeea "încalcă acordurile internaţionale"
Situaţia tensionată din Ucraina a fost dezbătută, în studio, de Excelenţele lor Ambasadorii Poloniei şi Republicii Moldova la Bucureşti, Marek Szczygiel şi Iurie Reniţă.
Articol de Victor Caraculacu, 03 Martie 2014, 16:51
Tensiunile se amplifică după intervenţia rusă în Peninsula Crimeea, în timp ce la nivelul organizaţiilor internaţionale au loc mai multe consultări pentru a găsi posibile soluţii la criza din ţara vecină.
După reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU şi Consiliul Nord Atlantic s-a întrunit la Bruxelles unde a solicitat trimiterea în regiune a unor observatori internaţionali.
Consultările miniştrilor europeni de externe continuă şi astăzi în cea de-a doua reuniune de urgenţă pe tema Ucrainei, după ce secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a afirmat că operaţiunile militare ruse reprezintă "o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei".
Şapte ţări din G8 au anunţat de asemenea că sistează participarea la programatul summit de la Soci.
Declaraţia poartă semnătura liderilor Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii şi Statelor Unite, precum şi reprezentanţilor Consiliului European, respectiv Comisiei Europene.
Partenerii Rusiei în G8 au făcut acum apel la Moscova să rezolve problemele legate de securitate şi drepturile omului care au legătură cu incidentele din Ucraina, prin intermediul convorbirilor directe, prezenţa observatorilor internaţionali ori cu medierea ONU sau OSCE.
Autorii declaraţiei au subliniat că în aceste condiţii sunt gata să se alăture Rusiei şi fac apel la toate părţile implicate în conflictul ucrainean să aibă un comportament responsabil şi extrem de reţinut pentru a reduce tensiunile.
La Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu preciza că nu există riscuri imediate.
Despre situaţia din Ucraina şi mai ales despre posibilele ei influenţe asupra întregii regiuni discutăm în cele ce urmează cu invitaţii ediţiei de astăzi: excelenţa sa, domnul Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România, aflat alături de mine, dar şi excelenţa sa, domnul Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti.
Audio: înregistrarea integrală a emisiunii
"Polonia, ţările din NATO, ţarile UE .şi toate ţările care se află aproape de Ucraina urmăresc cu atenţie intervenţia din Crimeea care reprezintă o încălcare a înţelegerilor internaţionale, este o încălcare a drepturilor internaţionale. Este o încălcare a dreptului internaţional pe care-l recunoaşte şi Rusia.
"Considerăm că situaţia cere o acţiune rapidă şi hotărâtă pentru a nu permite o escaladare a situaţiei şi folosirea forţei" a spus ambasadorul Poloniei Marek Szczygiel.
"Indiferent de motivele care au stat la baza escaladării (n.r. situaţiei din Ucraina), este absolut necesar să fie identificată o soluţie prin exclusiv intermediul dialogului şi a discuţiilor./.../
"Orice dispută între state urmează a fi soluţionată, situaţia clarificată exclusiv prin mijloace paşnice, diplomatice şi în context reiterez profunda noastră îngrijorare, a Republicii Moldova, deoarece ne afectează în modul cel mai direct" a afirmat ambasadorul Republicii Moldova Iurie Reniţă.
Mai multe ştiri despre evenimentele din Ucraina, aici.