Examen de titularizare pentru posturi de educatori, învăţători şi profesori
În medie, peste cinci candidaţi la titularizare au concurat, anul acesta, pentru un loc din cele peste 13.000 de posturi disponibile.
Articol de Paul Poteraşi, 19 Iulie 2009, 13:11
Realizator: Victor Caraculacu - În medie, peste cinci candidaţi la titularizare au concurat, anul acesta, pentru un loc din cele peste 13.000 de posturi disponibile, cele mai multe fiind de educatori, învăţători şi profesori de Limba şi Literatura Română. Rezultatele se vor afişa peste două zile. Problemele au apărut, însă, şi în acest an.
Presiunea celor peste 100.000 de absolvenţi ai Universităţii "Spiru Haret" cu diplome de absolvire nerecunoscute s-a simţit şi cu ocazia susţinerii concursului de titularizare a profesorilor din judeţele Vaslui, Neamţ, Hunedoara, Mureş şi Vrancea. Candidaţii proveniţi de la această universitate privată au presat autorităţile să le fie permis accesul şi susţinerea concursului de titularizare, pe motiv că dosarele lor fuseseră primite la înscriere.
Reporter, George Popescu: În unele cazuri, inspectoratele şcolare au interpretat diferit legea, cum este în judeţul Vrancea, unde candidaţii au făcut plângere la poliţie şi DNA, pentru obstrucţionare. În alte locuri, candidaţilor de la "Spiru Haret" li s-a permis susţinerea concursului de titularizare, dar, în prealabil, au dat o declaraţie pe propria răspundere că actele prezentate sunt valide, din punct de vedere legal.
Dumitru Matei, inspectorul şcolar general al judeţului Mureş: Am avut şi avem şi noi 31 de absolvenţi ai acestei facultăţi, dar problema este o problemă naţională. Ei au avut dosar, au fost înscrişi în această competiţie, dosarele le-au fost validate, ei au la dosar adeverinţe că au susţinut licenţa, e un drept câştigat, în baza unei declaraţii pe propria răspundere. Nu i-am putut elimina din examen. Au susţinut proba de examen, urmând, la nivel naţional, /.../ să decidă în acest sens.
Reporter: Ministerul Educaţiei se apără, spunând că demersurile sale sunt de partea legii şi că nu concepe să acorde clemenţă, acolo unde aceasta nu trebuie să se găsească. Un examen de titularizare are câteva puncte de exigenţă profesională, iar câştigătorul unui astfel de concurs este persoana creditată să-i înveţe şi să-i educe pe ceilalţi.
Doina Pană, secretar de stat: Dacă suntem într-o ţară de drept, unde respectăm legile, pentru că, prin hotărârile de guvern, care au apărut până acum, nu figurează acele specializări ca fiind acreditate sau autorizate, nu aveau dreptul să participe. Nu vorbim de a practica învăţământul un an de zile, pentru că, din nefericire, mai e o situaţie cu necalificaţi - puţini, dar mai avem -, ci vorbim de o titularizare. Deci, aceşti oameni, în momentul în care se titularizează, sunt stâlpii acelei şcoli, în condiţii normale, până la pensie. Şi atunci, staţi, că n-am respecta legea, în momentul în care le-am permite să participe la aceste concursuri.
Reporter: Absolvenţii de la "Spiru Haret", cât şi ceilalţi, de la alte şcoli superioare neacreditate, speră, ca şi în anii trecuţi, să se ajungă la un compromis, adică, să li se recunoască, într-un târziu, competenţele. De ce este greu de acceptat o astfel de situaţie, ne explică secretarul de stat Doina Pană:
Doina Pană: Şi ce s-a întâmplat în anii trecuţi este doar provizoriu, pentru că urmează un alt filtru care, oricum, dacă nu li se acreditează specializările, n-o să-i ajute cu nimic, urmează definitivatul. Chiar dacă eşti titular în învăţământ, dacă nu susţii definitivatul, îţi pierzi titularizarea, nu ai dreptul să lucrezi în învăţământ. Şi atunci, aceşti oameni, chiar dacă au reuşit să treacă de examenul de titularizare în anii anteriori, în momentul în care vor merge la o anumită universitate pentru susţinerea definitivatului, vor fi respinşi.
Reporter: Vă reamintim că doamna ministru Ecaterina Andronescu a declarat, la Radio România Actualitaţi, că până vineri va înainta un proiect de ordonanţă de guvern, pentru ca absolvenţii facultăţilor în cauză să mai susţină un examen la o instituţie de stat, pentru omologarea diplomei.