Emanuel Barroso reales?
Decizia politică asupra conducerii viitoarei comisii riscă să reaprindă un conflict instituţional de fond între consiliu, şef de state şi guverne.
Articol de Paul Poteraşi, 23 Iunie 2009, 11:26
Decizia politică asupra conducerii viitoarei comisii riscă să reaprindă un conflict instituţional de fond între consiliu, şefi de state şi guverne din ţările membre UE şi Parlamentul European, unde o coaliţie anti Barroso tinde să se consolideze.
Romania ca tara membra a UE trebuie sa isi exprime si ea punctul de vedere in ceea ce priveste alegerea lui Emanuel Barroso, ca desemnat pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene.
Invitati la Dezbaterea Jurnalului de pranz mai multi europarlamentari au incercat sa-si exprime opiniile cu privire la acest subiect.
Iuliu Winkler,reprezentantul Grupului Popularilor Europeni,a precizat:"Este unanimă opinia popularilor vizavi de sprijinul pentru Emanuel Barroso, ca desemnat pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene şi această unanimitate nu trebuie văzută ca un soi de disciplină de partid sau disciplină de grup. Este bazată şi pe performanţele pe care Comisia în ansamblu, dar mai ales în ultima perioadă, politicienii populari le-au avut la nivel european".
In ceea ce priveste afirmatia potrivit careia Romania a facut bine ca s-a pronuntat pentru sustinerea lui Barroso,Adrian Severin a afirmat:"din punctul de vedere al Partidului Socialiştilor Europeni şi din punctul de vedere al grupului său parlamentar, noi am luat decizia şi am comunicat-o foarte clar de a nu-l susţine pe domnul Barroso şi, mai mult decât atât sau în acelaşi timp, dacă vreţi, am solicitat ca această numire să nu intervină într-un moment în care Parlamentul nu este încă constituit şi deci nu este în măsură să analizeze, să participe la procesul de formare a Comisiei."
Teodor Meleşcanu reprezentat al liberalilor a afirmat: "Din punctul meu de vedere, pentru liberali, avem o dublă condiţionare şi o dublă raţiune de a fi rezervaţi faţă de adoptarea unei decizii privind candidatura domnului Barroso.Prima categorie de rezerve este legată de necesitatea unor negocieri la nivel european(...)Nu este un secret pentru nimeni că domnul Watson, liderul liberalilor europeni, este unul dintre candidaţii pentru Parlamentul European şi grupul nostru şi Partidul Naţional Liberal din România vor sprijini ferm candidatura domnului Watson pentru ocuparea acestui post, care ar asigura un echilibru între marile familii politice la nivel european.
A doua categorie de rezerve este datorată faptului că, aşa cum spunea şi doamnul Adrian Severin, sunt foarte multe lucruri care s-ar fi putut face mult mai bine în mandatul domnului Barroso, deci avem în primul rând o condiţionare care este dată de interesul României ca ţară".
Adrian Severin a mai afirmat:"În orice caz, avem nevoie pentru ca sã combatem criza de politici adevãrate anticrizã, care trebuie convenite cu toate grupurile politice importante. Despre asta este vorba şi nu despre alegerea unui om."