Virginia Itta Marcu
Actriţa Virginia Itta Marcu invitată miercuri la emisiunea Semnături celebre - Mari actori.
Articol de Mihaela Helmis, 25 Iulie 2013, 11:31
Virginia Itta Marcu, una dintre marile actriţe ale scenei braşovene, nominalizată la Premiile UNITER 2011, pentru rolul „Jonglerul violonist“ din spectacolul „Puterea obişnuinţei“ si detinatoare a premiului pentru cea mai bună actriţă din 1999, acordat tot de breasla oamenilor de teatru : este invitata noastra.
De la microfonul emisiunii Semanturi celebre - Mari actori, in dialog cu Mihaela Helmis , marea actrita ne invita sa-i facem portretul, in al 50-elea an de cariera pe scena Teatrului Sica Alexandrescu din Brasov.
Audio: Semnături Celebre - Mari Actori, 24 iulie.
Acum 50 de ani cand a călcat pentru prima dată pe scândura scenei brasovene ,devenea actrita a Teatrului Dramatic din Braşov.
S-a îndrăgostit de ea şi nu a mai părăsit-o. Aşa s-au născut rolurile din „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, „Luna dezmoşteniţilor” de O’Neill, „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, „Troilus şi Cresida” de Shakespeare, „Şantaj” de Ludmila Razumovskaia, „Filumena Marturano” de Eduardo de Filippo, „Portret de criminal” de Mroşek, „Copilul îngropat” de Sam Shepard, „Livada de vişini” de Cehov, „Puterea obişnuinţei” de Thomas Bernhard, „La Chunga” de Mario Vargas Llosa, „Domnul Kolpert” de David Gieselmann, „Trei femei înalte” de Edward Albee şi din multe alte spectacole memorabile.
Virginia Itta Marcu a colaborat cu regizori de generaţii diferite de la care a învăţat sau pe care i-a învăţat că teatrul se face cu sufletul: Sică Alexandrescu, Ion Maximilian, Eugen Mercus, Mircea Marin, Florin Fătulescu, Mircea Cornişteanu, Alexandru Dabija, Alexandru Colpacci, Felix Alexa, Vlad Massaci, Claudiu Goga, Radu-Alexandru Nica sau foarte tanara Sânziana Stoican.
În 1999 i s-a decernat Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă, pentru rolurile Martha, din spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, regia Mircea Cornişteanu şi Elena Sergheevna, din spectacolul „Şantaj” de Ludmila Razumovskaia, regia Claudiu Goga.
Din toamna revine pe scena în spectacolele " Trei femei înalte" "de Edward Albee,, "Domnul Kolpert ",în traducerea si regia lui Radu Alexandru Nica şi in "Puterea obişnuinţei " de Thomas Bernhard.