Tudor Dinu
Invitatul emisiunii "Semnături celebre" este domnul Tudor Dinu, doctor în filologie greacă, lector la Universitatea din Bucureşti, unde predă limba, literatura şi civilizaţia greacă.
17 Mai 2012, 09:55
Tudor Dinu a susţinut prelegeri şi conferinţe ca profesor invitat la universităţile din Berlin, Kiev, Brno şi Nicosia, dar şi la mai multe societăţi ştiinţifice din Grecia.
În ultimii ani a participat la cele mai importante congrese internaţionale de studii neoelene (Tbilisi, Nicosia, Atena, Mesolonghi, Sofia, Riga, Patra, Kiev, Kalymnos, Granada).
Din 2010 se numără printre cei cinci membri aleşi ai comitetului de conducere al Societăţii Europene de Studii Neoelene, fiind cel mai tânăr membru.
La doar 34 de ani activitatea sa ştiinţifică este cunoscută în Europa dar şi dincolo de hotarele ei, lucrările sale dedicate unor chestiuni de filologie şi istorie greacă veche, bizantină şi postbizantină, dar şi elenismului din ţările române au fost tipărite în România, Grecia, Cipru, Cehia, Letonia, Ucraina şi Georgia.
Totodată, Tudor Dinu a publicat traduceri atât din autori antici (Aristofan, Plutarh, Iamblichos, Seneca, Plinius Maior), cât şi moderni (Iannis Ritsos, Nikos Engonopoulos).
Este fondatorul şi redactorul-şef al primei reviste române de studii neoelene, Neograeca Bucurestiensia.
A publicat, în 2008, la Editura Humanitas, volumul "Mihai Viteazul, erou al eposului grec".
În 2011 publică tot la editura Humanitas volumul "Dimitrie Cantemir şi Nicolae Mavrocordat rivaltăţi politice şi literare la începutul secolului XVIII".
Audio: