In memoriam Sergiu Nicolaescu
Memoria peliculei, dar de această dată şi cea a benzii de magnetofon - rămân.
Articol de Mihaela Helmis, 09 Ianuarie 2013, 18:29
Imaginile, gesturile, gândurile şi ideile atât de apreciatului regizor, actor şi scenarist Sergiu Nicolaescu vor putea fi rememorate ori de câte ori ne vom dori aşa cum, la Radio România Actualităţi vom face astă - seară – in memoriam.
Apelând la Fonoteca Radio România, la emisiunile “Cum vă place” din 1999 sau “Destine şi pasiuni”din anul 2004 semnate de Mihaela Helmis şi respectiv Monica Patriciu, vă invităm să ascultaţi o ediţie specială a emisiunii “Semnâturi celebre”.În amintirea cineastului Sergiu Nicolaescu.
Filmografia lui Sergiu Nicolaescu - regizor, actor de film, scenarist şi producător de film - cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt Dacii,1967,"Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Cu mâinile curate" (1972), "Osânda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul morţii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravieţuitorul" (2008).
Dacă filmul "Orient Express" a fost cea mai vizionată premieră românească a anului 2004, probabil că cea mai impresionantă producţie semnată de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost "Mihai Viteazul" (1979), cu Amza Pellea în rolul principal - creaţie de referinţă în istoria filmului românesc.
Printre cele mai recente filme ale sale se numără "Ultimul corupt", o continuare a lungmetrajului "Poker" (2010).
Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima dată parlamentar în 1990, pe listele FSN, iar în actuala legislatură a încheiat al cincilea mandat în Parlament.
Singura legislatură în care nu a fost parlamentar a fost cea din 2004-2008. Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultură din Senat în fiecare legislatură şi a deţinut preşedinţia comisiei în actuala legislatură.
La finalul mandatului său de senator, Sergiu Nicolaescu a adresat un mesaj emoţionant de la tribuna Senatului: "Vreau să vă mulţumesc pentru aceşti patru ani minunaţi pe care i-am petrecut împreună, în care dumneavoastră mi-aţi dăruit stimă şi consideraţie, simţăminte pe care şi eu vi le datorez. Mai am puţini ani de trăit şi mi-am dorit să-i termin în profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau să vă spun un sincer «La revedere!» şi vreau să vă spun în acelaşi timp «La mulţi ani!» şi sărbători fericite".