Exploratorii gheţurilor
Începând de azi de 2 ori pe săptămână refacem un portret al acestor zone prin cei care – români dar şi străini – au ajuns pe continentele veşnic îngheţate.
Articol de Mihaela Helmis, Claudiu Pădurean, 10 Ianuarie 2012, 12:43
Episodul VI
Cu cel de-al şaselea episod sub genericul Polul Nord-Polul Sud -Performeri români, încheiem pentru moment seria întâlnirilor radiofonice cu şi despre o parte importantă a celor care, în timp , pentru motive ştiinţifice sau sportive, de cercetare, explorare sau pentru a duce în noi condiţii şi steagul României în zonele greu accesibile - de astă dată îngheţate - ale Terrei, au găsit energia de a-şi împlini un vis.
Invitaţii, care sunt de acord că se impune înfiinţarea unui Club Naţional al Exploratorilor Români care să consemneze riguros activitatea şi performanţele de orice natură ale unor asemenea temerari, sunt binecunoscuta profesoară Uca Marinescu şi alpinistul Cornel Coman.
Încă din 1978 antrenor de alpinism şi iniţiator al unei spectaculoase expediţii spre opt-miarii din Himalaya, Cornel Coman, împreună cu Ticu Lăcătuşu, ducea la bun sfârşit în 2010 o expediţie arctică foarte complexă: traversarea pe schiuri a calotei glaciare a Groenlandei, cel mai ambiţios proiect al unei echipe de alpinişti români.
Audio:
Episodul V al seriei Semnături celebre Polul Nord-Polul Sud-Performeri români reface, de la Viena şi de la Braşov, alte două trasee sud -polare cu protagonisti romani.
În 1990-1991 fizicianul Florin Baciu a făcut cercetări asupra radioactivităţii în Antarctica, într-o expediţie australiană care a lucrat lângă Baza Casey, iar în urmă cu exact un an foarte tânara noastra alpinista Crina-Coco Popescu ajungea la rândul ei pe Mount Vinson- şi, alături de alţi doi alpinişti: în premieră urcă pe Mount Sidley.
Cercetare ştiinţifică sau performanţă sportivă, informaţiile pe care invitaţii noştri le aduc din ţinuturile îngheţate sporesc zestrea noastră de cunoaştere într-o serie onorantă pentru noi, românii, care începea în Antarctica în urmă cu 113 ani prin prezenţa lui Emil Racoviţă în expediţia cu vasul Belgica.
Audio:
Episodul lV
În ianuarie 1972, pe când împlinea 37 de ani, geograful prof. dr. Gheorghe Neamu se află în punctul devenit polul frigului în Antarctica, într-o lungă şi deloc uşoară misiune de cercetare ştiinţifică (pe care a concretizat-o şi în cărţile de specialitate pe care le-a semnat) şi îşi relatează acum de la Dresda, exact după 40 de ani, experienţa, pe urmele lui Racoviţă.
Alături de profesorul Neamu - al doilea român în Antarctica, acest episod îl găzdiueşte, de la Timişoara, şi pe alpinistul Cornel Gălescu, cel care a ţinut să arboreze drapelul românesc la Polul Sud, împreună cu Romeo Duncă şi expediţia internaţională din care a facut parte, exact la 100 de ani de la atingerea-descoperirea acestuia de către norvegianul Roald Amundsen.
Audio:
Episodul lll
Invitaţii serii de 17 ianuarie sunt cunoscutul geograf Şerban Dragomirescu - cercetător, profesor şi autor de tratate în domeniu ( care a păşit, în timp şi pe gheturile nordului dar şi în zona arctică, la Staţia Palmer) şi profesorul Alexandru Mironov, la rândul său temerar promotor al cunoaşterii umane şi al depăşirii constante a limitelor acesteia.
Audio:
Episodul al II-lea
În episodul al II-lea îşi evocă o parte dintre experienţele trăite la Poli sau aproape de aceştia.
Theodor Gh. Negoiţă (din fonoteca Radio România) şi profesoara Uca Marinescu, în ideea că fiecare călătorie în aceste apariţii e mai mult decât o depăşire a limitelor fizice, o aventură a cunoaşterii.
Audio:
Episodul I
La 110 ani de la expediţia vasului Belgica în continentul Sud Polar şi la 100 de ani de la atingerea efectivă a Polului Sud geografic de către Amundsen - , cu toate informatiile acumulate în timp despre extremităţile de gheaţă ale Terrei, cu cărţile scrise şi documentarele realizate, prezenţa personală la Poli e în continuare o provocare şi rămâne o tentaţie.
Performanţa sportivă sau de cercetare ştiinţifică - fiecare temerar care îşi propune refacerea unor drumuri sau a unor trasee şi depăşirea propriilor limite, sporind bagajul de cunoştinte despre cele mai curate şi necontaminate zone ale Pământului în condiţii de ger maxim.
Începând de azi de 2 ori pe săptămână refacem la emisiunea Semnături celebre un portret al acestor zone prin cei care – români dar şi străini – au ajuns pe continentele veşnic îngheţate.
Azi, vorbind despre Emil Racoviţă sau despre expediţia navei Belgica, dar mai ales precizând caracteristicile celor doi Poli geografici ai planetei, invitaţi sunt Iosif Viehmann de la Cluj, geograful Silviu Neguţ şi alpinistul Ticu Lăcătuşu.
Audio: