Români în lume: Panait Istrati
Interesanta poveste de viaţă, preţioasa operă cu încă multe necunoscute, aşa am putea prezenta imaginea lui Panait Istrati, românul călător prin lume.
Articol de Denise Theodoru, 13 August 2011, 14:24
Viata şi cariera de scriitor a lui Panait Istrati trezesc şi astăzi emoţii celor care cercetează istoria literară.
Veţi găsi pe internet foarte multe cercetări recente asupra celui care, scriind în limba franceză, fiind tradus în peste 20 de limbi în epocă, se declara scriitor romăn şi voia să nu fie considerat altfel.
Totusi, vehicolul limbii franceze l-a propulsat pe Panait Istrati în saloanele selecte ale vremii, în editurile pretenţioase.
A fost, pe rând, apreciat ca un scriitor exotic, un "hamal talentat" sau a fost denigrat pentru că venea de foarte jos, iar originile lui nu corespundeau imagiinii elitiste pe care unii critici ar fi dorit să o poată prezenta publicului.
Audio: Români în lume: Panait Istrati.
Panait Istrati a călătorit mult şi a pendulat între ideologii diametral opuse, a avut prieteni şi admiratori, s-a considerat "un fel de grec", dar tot ce a scris a dovedit interesul şi dragostea lui pentru mica lume brăileană, românească totusi, un creuzet în care se topiseră mai multe naţionalităţi din care au rezultat caractere puternice, pasionale, controversate, dar extraordinar de pitoreşti.
Autorul celebrei Kira Kiralina a purtat prin Europa un spirit aparte, dunărean, brăilean, balcanic , spiritul unei epoci care a marcat crearea statelor naţionale şi apariţia unei nostalgii speciale, a dorului după ceva pierdut şi ceva căştigat, o patrie în inima şi loialitatea faţă de patria al cărei cetăţean era.
Interesanta poveste de viaţă, preţioasa operă cu încă multe necunoscute, aşa am putea prezenta imaginea lui Panait Istrati, romănul călător prin lume.
Iar pentru a-l cunoaşte pe Panait Istrati mai bine, trebuie neapărat să mergeţi la Brăila şi să-i vizitaţi Casa memorială din Grădina Mare.
Veţi găsi acolo toate obiectele lui dragi, de la ochelarii rotunzi cu rame groase, la geamantanul cu fund dublu care l-a însoţit în călătoriile sale, dar şi samovarul adus din URSS, fotoliul şi biroul sau, publicaţiile vremii...
Toate acestea au fost posibile graţie unui efort îndelung şi meticulos datorat unei echipe de profesionişti în muzeologie condusă de conf. dr. Zamfir Bălan, directorul adjunct al Muzeului Brăilei.