Zăpada
Comentariu de Adela Călugăru
01 Februarie 2012, 12:53
Cine nu a fost uimit și impresionat de frumusețea orașelor și a peisajelor acoperite de zăpadă, de puritatea și serenitatea acesteia, fără să se gândească, poate, că decorul hibernal ascunde o mulțime de curiozități?
Specialiştii au demonstrat că un fulg de zăpadă este o aglomerare de cristale de gheaţă și este format din aproximativ 180 miliarde de molecule de apă dar structura unui fulg de zăpadă se datorează unor factori externi precum temperatura, umiditatea şi vântul. Cel mai mare fulg de zăpadă care a fost înregistrat de Cartea Recordurilor, a fost găsit în statul Montana, America, pe 28 ianuarie 1887 şi măsura nu mai puţin de 15 cm lăţime şi 8 cm lungime.
Nu toată zăpada este la fel şi schiorii o ştiu foarte bine. La începutul anilor 1900, un grup de schiori pasionaţi, au întocmit un top al zăpezii. Din acest top reiese că zăpada este: “piure de cartofi“, “zăpadă şampanie“, “pulbere“, “zăpadă lipicioasă” sau “zăpadă conopida“.
Dacă v-aţi întrebat care este locul în care a nins cel mai mult până în prezent, atunci trebuie să ştiţi că Muntele Baker, Washington este deţinătorul recordulului, de 30 de metri de precipitații, în anul 1999. Probabil a nins mult la americani din moment ce 9 ani mai târziu, în 2008, au bătut recordul pentru cel mai înalt om de zăpadă din lume care măsura nici mai mult nici mai puțin de 37 de metri.
Dar ce aţi zice dacă, într-o dimineaţă de iarnă, când vă treziţi şi priviţi pe fereastră, descoperiți că zăpada este roşie? Aţi rămâne probabil uimiţi. Ei bine, acest lucru este posibil. Explicaţia? Uneori în atmosferă se găseşte praf adus de vânt tocmai din călduroasa Sahara sau alte impurităţi provenite de la obiective industriale. Acestea ajung în nori şi intră în alcătuirea fulgilor, dându-le culoarea roşie, galbenă sau brună. În 2007 spre exemplu, în Siberia, din cauza unei furtuni de nisip in Kazahstan, s-au observat precipitatii de zăpadă portocalie.
Zăpada este folosită și ca material de construcții să zicem; pe lângă ingloo-uri, oamenii mai construiesc... palate iar cel mai mare Palat de Gheață din lume este construit anual in Kemi, Finlanda. Acesta are un hotel, o capelă, restaurant precum și spații de joacă pentru copii. Temperatura medie din hotel este de –5 grade Celsius iar turiștii dorm în saci de dormit speciali, din lână. Nu la fel se întâmplă însă și în cazul igloo-urilor, în care temperaturile pot atinge și 16 grade Celsius, doar folosind căldura degajată de corpurile locuitorilor lui. Un igloo îi proteja pe inuiți de temperaturi care coborau constant chiar și până la –45 grade Celsius.
Despre zăpadă ar mai trebui să știm că, nu de puține ori, poate deveni periculoasă. Să ne gândim la avalanșe spre exemplu, sau la... pibloktoq, adică isteria arctică, o afecţiune întâlnită doar la societăţile de eschimoşi, ce are ca simptome depresia, comportamentul necontrolat şi sălbatic, ori repetarea în mod sistematic a ultimelor cuvinte auzite.
Dar cred că trebuie să fim îngăduitori totuși cu prietena noastră albă pentru că ei îi datorăm protejarea culturilor agricole de temperaturile scăzute ale iernii. Unde mai pui că este și un foarte bun și eficient amplificator al sunetelor care pot fi auzite de la distanțe impresionante.
Mai mult, cred că avem cu toții de învățat câte ceva de la zăpadă. Priviți numai căderea silențioasă și lejeră a fulgilor de nea și cu siguranță veți încerca să priviți viața cu mai multă candoare și mai puțină grabă.