Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Yakisoba

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Yakisoba

Articol de Florin Ionescu, 17 Februarie 2011, 17:29

Alimentele esenţiale ale bucătăriei japoneze sunt: orezul, peştele, fructele de mare, legumele şi fructele proaspete şi, mai puţin, carnea de vită, porc şi pasăre. Poate de aceea bucătăria japoneză este considerată a fi cea mai sănătoasă dintre toate bucărările lumii, fără mult coresterol, dar cu multe vitamine şi calciu.

Fiecare lună din an are o dată când se gătesc acele preparate tradiţionale pline de semnificaţii pentru tradiţia locală: de 1 ianuarie se mănâncă supă OZONI - acea supă cu gust de sos de soia şi moci (cuburi de orez), pe 7 ianuarie se pregăteşte NANAKUSAGAYU (orez cu legume), pe 3 martie se face o HAMAGURI (supă cu scoici), în luna mai se mănâncă peştele proaspăt KATUO. Peştele KATUO se recoltează numai primăvara şi toamna, deoarece este foarte tânăr şi conţine o grăsime gustoasă.

YAKISOBA este un preparat foarte asemănător cu „varza a la Cluj” şi poate fi înţeles mai uşor de romani. Chiar şi ingredientele seamănă şi răsar prin grădinile noastre.

Spaghetele se fierb şi se scurg. Carnea de porc şi usturoiul, tăiate mărunt, se călesc în puţin ulei de măsline sau de susan. Se adaugă, succesiv, ceapa şi morcovul, tăiate fideluţă, se amestecă mereu şi se pune şi varză (3 frunze mai fragede tăiate fideluţă). Prepararea este rapidă şi la foc viu. Peste amestecul de carne şi legume se pun spaghetele, se continuă gătirea şi se amestecă mereu. Este momentul asezonării cu: sare, piper, sos de soia şi două linguri de sos Worcestershire. La sfârşit se mai pune şi puţină ceapă tăiată fin. Preparatul supărtă şi alte ingrediente: ciuperci, ardei, muguri de soia etc. Încercarea trebuie făcută; un „Mc Donald la Tokyo este o răzbunare cumplită pentru acel Pearl Harbor”.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"