Yakisoba
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 17 Februarie 2011, 17:29
Alimentele esenţiale ale bucătăriei japoneze sunt: orezul, peştele, fructele de mare, legumele şi fructele proaspete şi, mai puţin, carnea de vită, porc şi pasăre. Poate de aceea bucătăria japoneză este considerată a fi cea mai sănătoasă dintre toate bucărările lumii, fără mult coresterol, dar cu multe vitamine şi calciu.
Fiecare lună din an are o dată când se gătesc acele preparate tradiţionale pline de semnificaţii pentru tradiţia locală: de 1 ianuarie se mănâncă supă OZONI - acea supă cu gust de sos de soia şi moci (cuburi de orez), pe 7 ianuarie se pregăteşte NANAKUSAGAYU (orez cu legume), pe 3 martie se face o HAMAGURI (supă cu scoici), în luna mai se mănâncă peştele proaspăt KATUO. Peştele KATUO se recoltează numai primăvara şi toamna, deoarece este foarte tânăr şi conţine o grăsime gustoasă.
YAKISOBA este un preparat foarte asemănător cu „varza a la Cluj” şi poate fi înţeles mai uşor de romani. Chiar şi ingredientele seamănă şi răsar prin grădinile noastre.
Spaghetele se fierb şi se scurg. Carnea de porc şi usturoiul, tăiate mărunt, se călesc în puţin ulei de măsline sau de susan. Se adaugă, succesiv, ceapa şi morcovul, tăiate fideluţă, se amestecă mereu şi se pune şi varză (3 frunze mai fragede tăiate fideluţă). Prepararea este rapidă şi la foc viu. Peste amestecul de carne şi legume se pun spaghetele, se continuă gătirea şi se amestecă mereu. Este momentul asezonării cu: sare, piper, sos de soia şi două linguri de sos Worcestershire. La sfârşit se mai pune şi puţină ceapă tăiată fin. Preparatul supărtă şi alte ingrediente: ciuperci, ardei, muguri de soia etc. Încercarea trebuie făcută; un „Mc Donald la Tokyo este o răzbunare cumplită pentru acel Pearl Harbor”.