Veșnica... discriminare
Comentariu de Dan Carp
20 Mai 2011, 12:57
O treime din acţionarii şi asociaţii firmelor din România sunt femei, potrivit unei analize a revistei Capital. În cifre, 500.000 de oameni de afaceri din România poartă fustă şi pantofi cu toc, în timp ce un milion au cămaşă şi cravată. Situaţia e similară şi în rândul persoanelor fizice autorizate.
Cele mai multe femei-antreprenor sunt în capitală – circa 125.000. Dar în clasamentul naţional se remarcă judeţul Covasna, unde 23.000 de femei apar în rândul acţionarilor sau asociaţilor unor companii. Dacă am presupune că o femeie nu e acţionar la mai mult de o firmă, ar rezulta că una din cinci covăsnence e implicată în afaceri.
Proporţia de femei-bărbaţi în rândul oamenilor de afaceri poate fi considerată mulţumitoare, dacă ne gândim că în Romania există încă o diferenţă notabilă între sexe în privinţa câştigurilor salariale. Femeile câştigă, în medie, cu 7% mai puţin decât un bărbat cu atribuţii similare, potrivit Institutului Naţional de Statistică. O palidă consolare ar fi că diferenţele sunt mult mai mari în restul Europei. În medie, o femeie din Uniunea Europeană câştigă cu 17% mai puţin decât un bărbat. În ţări ca Germania şi Austria, diferenţa este de peste 20 de procente.
Diferenţele între salarii apar din cauza discriminării, angajatorii preferând încă un bărbat în dauna unei femei cu aceleaşi calificări, dar şi din alte motive, cum ar fi concediile de maternitate, care reprezintă o ruptură în cariera oricărei femei. Ar mai fi şi discriminarea ocupaţională – slujbele care sunt în mod tradiţional ocupate de femei, în sănătate sau în asistenţă socială, de exemplu, sunt mai prost remunerate decât slujbele dominate de bărbaţi, cum ar fi construcţiile.