Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vasele se spală singure

Comentariu de Florin Ionescu

Vasele se spală singure
Sushi nuri

Articol de Florin Ionescu, 18 Februarie 2010, 10:39

“Vasele se spală singure”, aşa sună cea mai încurajatoare perspectivă asupra unei mese de sărbătoare.

La Los Angeles se răspândeşte pasiunea pentru mesele festive cu farfurii vii. Închiriezi cu ora două farfurii umane (900 de $ fiecare). Pentru o petrecere a doamnelor, cele două farfurii pot lua chipul unor tineri cu musculatura bine clădită, iar pentru o petrecere a domnilor, farfuriile pot fi două foarte simpatice domnişoare, mai mult sau mai puţin fardate şi cu rotunjimi apetisante.

Platourile model se întind pe o suprafaţă plană, în gradină, pe terasă sau chiar în imensa sufragerie, sînt acoperite cu cîteva fragile frunze de palmier, apoi frunzele de palmier sînt asortate cu zeci de combinaţii de sushi, colorate, dietetice şi frugale, sau sandwich-uri, dar sună prea banal. Farfuria umană poate întreţine conversaţii interesante, dacă şansele gazdelor se împlinesc în persoana unui student la comunicare şi marketing sau pot fi foarte armonice şi sonore, dacă tînăra mai trece şi pe la un conservator de muzică şi artă dramatică. Evident, onoraţii meseni nu se joacă cu mîinile prin farfurie, pentru simplu motiv că o aversă de gîdilături şi hohote de rîs aruncă masa direct într-un moment de ilaritate generală.

Într-un asemenea decor, felul principal este „Sushi nori”.

„Sushi nori” este o mâncare tradiţională şi foarte populară japoneză, de orez învelit într-o algă comestibilă. Termenul de nori din „sushi nori” se referă la produsele alimentare obţinute din aşa numitele legume de mare. Acestea sunt bogate în calciu, fier şi iod, iar „sushi nori” este energizant şi deosebit de sănătos.

Se spală 500 g orez în apă rece, apoi se pune într-o cratiţă împreună cu 300 ml apă. Când clocoteste, acoperiti-l cu un capac, reduceţi flacăra şi lăsaţi-l să fiarbă la foc mic circa 10 minute. Stingeți focul şi lăsaţi orezul acoperit să mai fiarbă în aburi încă 10 minute. Într-un bol mic se amestecă ½ de ceaşcă de oţet cu zahăr şi sare şi se fierbe până se dizolvă. Se amestecă orezul cu sosul şi se lasă la răcit 30 min. După răcire se pun beţele de bambus pe o suprafata plată şi se adaugă algele de mare. Dacă nu aveţi aşa ceva, improvizaţi, folosind o bucată de material textil tare, puţin mai mare decât foaia de „sushi nori”. Deasupra se pun 2-3 linguri de amestec, care se întind cu mâna umedă. Se pune pastă wasabi („hrean japonez”) pe centru (atenţie, e foarte iute !). Peste orez şi pastă se adaugă felii de castravete şi peşte afumat (mai ales somon). Se rulează mixtura şi se taie la 2-3 cm cu un cuţit. Se serveşte împreună cu sos de soia şi ghimbir murat.

La final, vasele umane care au dus tot greul acestei mese se duc la baie şi se spală singure sau se aruncă neglijent în bazin ... împreună cu mesenii sătui. Cei mai mulţi oameni se merită unul pe altul.

Etichete : sushi nuri
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"