Trăiește dansul!
Comentariu de Dan Creța
Articol de Dan Creța, 29 Aprilie 2010, 09:09
“Carpe Diem” sau “trăieşte clipa” este îndemnul cel mai frumos pe care de-a lungul timpului oamenii şi l-au adresat unul altuia. Să trăieşti ca şi când Paradisul ar fi pe pământ. Să munceşti ca şi cum nu ai avea nevoie de bani. Să iubeşti ca şi cum nimeni nu te-a făcut vreodată să suferi. Să cânţi de parcă nu te-ar auzi nimeni. Să dansezi ca şi când nimeni nu te-ar vedea.
Eu cred că azi, de ziua mondială a dansului, acest îndemn e mai potrivit ca oricând, fiindcă prin mijlocirea corpului și a limbajului fizic, dansul are o puternică relaţie cu universul emoţiilor şi bucuria spiritului. Pentru unii dansul reprezintă o înţelegere tacită între trup, suflet şi aerul care înalţă trupul si înnobilează sufletul, pentru alţii e un amestec de pasiune şi trăiri intense, o evadare din cotidian pe acorduri muzicale. Pentru multitudinea de dansatori, coregrafi, critici şi alţi profesionişti implicaţi în aceasta artă, lumea dansului se conturează cu discreţie şi cu dorinţa de a oferi omului suprema măreţie: graţia mişcării.
Data aleasă pentru ziua mondială a dansului, 29 aprilie, este cea a naşterii, în 1727, a creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre. Această Sărbatoare a Comunitaţii Mondiale a Dansului este celebrată de dansatorii din întreaga lume, care vor să-şi împlinească dorinţa de a aduce dansul la nivelul recunoaşterii universale pe care o merită. Dansul este considerat cea mai veche formă originală de expresie umană. Lumea dansului cu frumuseţea mişcărilor, cu efortul şi cu pasiunea de care dă dovadă artistul, ne convinge că nimic nu se compară cu ceea ce poate să creeze omul. Ar fi multe de spus despre dans, dar niciodată nu vom cuprinde în cuvinte ce s-a exprimat în paşi şi mişcări perfecte ale corpului.
Ganduri despre dans:
“Dansul este o grădină, poate nu prea mare, dar deosebit de înaltă şi de o profunzime fără margini. În ea fiecare îsi găseşte locul. Impuneţi-vă reguli pentru a le putea înfrânge, pentru a descoperi noi senzații, noi realităţi şi noi dimensiuni.”
Jiri Kylian (dansator și coregraf)
“Ceea ce vor să spună gesturile
Nu prea ştiu nici ele,
Ele se adună, se reunesc,
Se îmbogăţesc, se leagă,
Se urmează, se desenează,
Se desfaşoară şi îşi iau zborul.
Unele se repetă pentru
A supravieţui,
Altele rămân, se preumblă,
Și, unindu-se, desenează un dans.”
Cyrielle Lesueur (elev la Școala de Dans din Le Havre, Franța)