Totul despre DEX
Cu Anca Șurian Caproș
Articol de Anca Șurian Caproş, 03 Noiembrie 2009, 12:50
Cuvinte folosite greşit sunt destule, cuvinte pronunţate greşit poate şi mai multe... Unele sunt însă vedete, false vedete ce-i drept, pe care doar DEX-ul le mai poate demasca...
Norocul nostru că atunci când căutăm un cuvânt în dicţionar ne ghidăm după prima literă şi nu după ultima... După ultima literă s-ar ghida poate doar un personaj anapoda ca Ochilă al lui Creangă care dacă tot vedea „copacii cu vârful in jos şi vitele cu picioarele in sus”, ar dibui el la litera I şi cuvântul SERVICI. Dar nu prin dicţionare! Mai degrabă pe Internet, pe unde ar găsi oferte de servici. În DEX, găsim doar forma SERVICIU. Aceasta este singura corectă şi atunci când ne referim la, citez, „ocupaţia pe care o are cineva în calitate de angajat”, şi când este vorba de „o faptă, o acţiune care serveşte sau avantajează pe cineva”. Mai mult, este singura corectă şi când urcăm pe scara de serviciu a unui imobil şi când folosim un serviciu de cafea primit de la cine ştie ce mătuşă... Dar nici măcar pe Internet nu dăm doar de forma incorectă, pentru că dintr-un comunicat recent aflam, zilele trecute, că „de la data de 30 octombrie 2009, CFR Călători lansează un nou serviciu – „Bilete CFR Online”.
Ne mai uităm şi în alt dicţionar, adică în DOOM, şi găsim tot forma SERVICIU. În schimb, dacă vrem să aflăm câte ceva despre cum trebuiem să arătăm la locul de muncă, aflăm de pe un alt site cam ce ar presupune “realizarea unei garderobe de servici”. Ciudat cum un astfel de „îndrumar” poate să dea lecţii despre stil şi eleganţă sub un titlu care conţine un cuvânt SCRIS greşit şi nu doar PRONUNŢAT greşit, din neatenţie! Sfaturile despre dimensiunea ideală a tocului de la pantofi şi lungimea potrivită a fustei nu se asortează totuşi cu un limbaj neîngrijit! Pentru că dacă tot suntem sfătuiţi cum să ne îmbrăcăm CORECT, ne-am face un SERVICIU dacă am potrivi frumos gulerul de la cămaşă pentru a merge dimineaţa la SERVICIU!