Totul despre DEX
Sunteți în trend?
Articol de Anca Șurian Caproş, 14 Octombrie 2009, 11:30
Multe cuvinte, împrumutate mai ales din engleză, stau la coada pentru a fi înregistrate în DEX. Uzul este cel care va decide ce soartă vor avea aceste cuvinte în viitor, iar cuvântul TREND are probabil viitor. De altfel, el a și fost înregistrat într-unul dintre dicționarele importante ale limbii române. În ediția din 2005 a "Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic" apare cu pluralul "trenduri". Ca sens nu e cu nimic diferit de mai vechiul "tendință", însemnând deci "orientare comună a unei categorii de persoane; o direcție; o evoluție a cuiva într-un anumit sens."
Oricât aţi căuta în DEX, de cuvântul TREND nu o să daţi. Și probabil o să vă mire acest fapt. Ştiţi probabil ce înseamnă, pentru că îl auziţi de dimineaţa până seara. Analiştii economici îl apreciază, în revistele lucioase şi la cronicile mondene e vedetă. El apare peste tot, el ne desenează viitorul sub forma unui grafic ascendent sau descendent. Şi când colo, în DEX apare doar „tendinţă”, împrumutat şi el, mai demult, din franceză. Că sunt fraţi buni o arată faptul că atunci când vine vorba, să zicem, despre stilul vestimentar, ori că eşti în tendinţe, ori că eşti în trend e totuna. Aşa că definiţia din DEX pentru „tendinţă” mai că i s-ar potrivi şi lui, pentru că ce altceva denumeşte dacă nu o „orientare comună a unei categorii de persoane; o direcţie; o evoluţie a cuiva într-un anumit sens”. Pare totuşi a avea un aer mai... specializat, mai potrivit pentru a ne descrie evoluţiile din domeniul economic. Când auzim despre trendul de pe piaţa valutară, ni se pare deja firesc în rolul de termen specializat. Nu că „tendinţă” nu s-ar potrivi!
Aşa că, probabil, o viitoare ediţie a DEX-ului nu îl va putea ocoli. Pentru că în DOOM apare deja, cu pluralul trenduri. Uzul l-a consacrat ca încă un termen preluat din engleză pentru a da un aer mai „trendy” exprimării. Cu toate acestea, nici „tendinţa” nu se dă bătută... Este sinonimul de nădejde, gata oricând să-l înlocuiască pe trend când acesta are tendinţa de a fi prea mult folosit.