Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Torta di zucchine

Comentariu de Florin Ionescu

Torta di zucchine

Articol de Florin Ionescu, 22 Aprilie 2010, 10:43

Zeii postmodernităţii intră în bucătărie. Cei mai inspiraţi „chefi” bucătari au ajuns să câştige chiar şi 500 de milioane de dolari într-o carieră de câţiva ani. Nu în bucătărie, ci în emisiuni de televiziune, prin cărţi de bucate şi prin investiţii în reţele de restaurante.

Principiul pare simplu când este explicat de antropologul Vintilă Mihăilescu, director la Muzeului Ţăranului Român:

„Se ia o categorie de alimente şi se întreabă, aşteptînd inspiraţia: ce este, în mod tradiţional, mai incompatibil cu aceasta? De pildă, ciocolata. Păi, nici o bucătărie din lume nu a combinat ciocolata cu spanacul, de pildă. Răspuns corect: vom combina ciocolata cu spanacul. Se iau, mai ales, alimente bine conotate, cu gusturi puternice şi amatori declaraţi: somon, ficat de gîscă, etc. După acelaşi principiu, vor fi combinate cu alte categorii de alimente, cât mai depărtate ca gust, pentru a fi scoase din somnul lor tradiţional şi aduse la o nouă viaţă culinară în/şi printr-o simfonie imprevizibilă a gusturilor şi aromelor. Se întreabă, cu voce tare, de unul singur: la ce ne duce toată această jubilare a transgresării? Răspunsul: se creează o explozie de diversitate. Nu! Omoară, de fapt, diferenţa. Trebuie să aibă nişte "reguli de joc", să rămînă creaţie şi nu simplă "deconstrucţie".”

Care ar fi, de fapt, diferenţa dintre McDonald's şi această „Nouvelle cuisine” (noua bucătărie)? În fond, amândouă mondializează şi uniformizează. Doar că, privind nota de plată, dacă hamburger-ul este post-gurmandismul săracului, mousse de chocolat cu spanac este cel al bogatului. Şi mai este ceva: dacă într-un restaurant cu "bucătărie etnică", oricare ar fi aceasta, te poţi imagina undeva, într-un restaurant de acest gen te poţi imagina oriunde - sau nicăieri...

Putem să continuăm sinteza gurmandă în propria bucătărie, într-un moment de inspiraţie latină. „Tartă cu dovlecei” sau la mama ei „Torta di zucchine”.

Fierbeţi, timp de 5 minute, 100 de g de orez, împreună cu 5 fire de ceapă verde tocate. Scurgeţi apa şi adăugaţi conţinutul în castronul cu 500 g de dovlecei raşi pe răzătoarea mare, 2 ouă bătute uşor, 2 linguri de iaurt, 50 de g de suncă tăiate cubuleţe, 50 gr brinza topită ruptă în bucăţi, la fel şi Gorgonzola sau caşcaval ras şi o legătură de pătrunjel. Se pregăteşte aluatul din 250 g făină, 100 g de unt, 1ou, 50 g smântână şi sare. Se întinde o foaie subtire într-o tavă de 30 de cm.

Peste aluat se presară pesmet apoi se varsă compoziţia. Se presară parmezan ras sau caşcaval mai gras şi se coace la 180 °C, în cuptorul gata încălzit. Se poate termina bine o aventură care nu l-a scutit de emoţii pe antropologul Vintilă Mihăilescu. „Cînd am ajuns acasă, povesteşte acesta, am simţit irepresibil vocaţia mitocanului român pentru o pereche de mici, pentru a mă regăsi în această nouă ordine culinară a lumii.”

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"