Topul limbilor vorbite pe internet
IT la inbox
29 Decembrie 2010, 12:39
Engleza e pe cale să piardă supremaţia lingvistică în internet. Ameninţarea vine, aşa cum pare şi logic, de la chineză, având în vedere că această limbă e vorbită de cei mai mulţi oameni de pe glob.
Fiind un produs în esenţă american, era şi logic ca în primii ani, engleza să se plaseze pe locul întâi în topul limbilor vorbite pe internet. Dar în ultimii 10 ani, internetul s-a globalizat. Site-ul inernetworldstats.com, care oferă frecvent tot felul de date despre utilizarea internetului, a publicat o statistică din care reiese că la 30 iunie 2010 diferenţa dintre utilizatorii de engleză şi cei de chineză scăzuse până la sub 100 de milioane de oameni. Şi dacă ne uităm că numărul de utilizatori de engleză a crescut în ultimul deceniu cu doar 280 % iar cel de utilizatori de chineză cu bine peste 1200%, e uşor de ghicit cum vor evolua lucrurile. Interesant e însă că nu chineza a avut dinamica cea mai ridicată de creştere, ci araba – în ultimii zece ani, numărul utilizatorilor vorbitori de arabă a crescut cu 2500%. Nici rusa nu stă rău, creşterea a fost de 1825%.
Clasamentul pe limbi începe - cel puţin ca tendinţă generală - să reflecte tot mai bine structura lingvistică a populaţiei globului: după engleză şi chineză, pe locurile trei, patru, cinci, se află spaniola, japoneza şi portugheza. Odată cu penetrarea mai accentuată a internetului în ţări precum Brazilia e posibil ca portugheza să depăşească japoneza. Dar dacă internetul va pătrunde mai adânc în spaţiul de limbă arabă, e posibil ca araba să treacă pe locul patru.
Schimbările de clasament se vor petrece aşadar acolo unde există un bazin mare de vorbitori, dar în care internetul încă nu joacă un rol prea mare, în rest lucrurile vor rămâne cam la fel: germana de exemplu şi-a cam epuizat potenţialul de creştere, peste 75% din vorbitorii acestei limbi folosesc deja internetul.