Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tartiflette

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Tartiflette

Articol de Florin Ionescu, 20 Ianuarie 2011, 18:25

Pentru francezi, gătitul este într-adevar un simbol ce le defineşte cultura. Fiecare provincie a Franţei are o bucătărie distinctă. În nord-vestul Franţei se folosesc untul, crème fraiche (un tip de smântână) şi merele; în Provençe (sud-est), uleiul de măsline, condimentele şi rosiile; în sud-vest grăsimea de raţă, foie gras (pateu de ficat de gâscă) şi ciuperci (cèpes); în nord-est se simte influenţa germană şi se folosesc slănina, cârnaţii, berea şi sauerkraut (varza murată).

Pe lângă aceste patru regiuni principale, există şi alte bucătării locale: Valea Loirei este faimoasă pentru felurile de mâncare delicate din peşte de apă dulce şi pentru vinurile albe, bucătăria Basque, cu roşii şi chili, sau bucătăria din Rousillon, oarecum asemănătoare cu cea din Catalunia. Tartiflette este o mâncare originară din regiunea Savoia a cărei denumire provine probabil de la cuvântul tartifla (cartof) în dialectul francez vorbit în zonă. Toate reţetele de Tartiflette conţin cartofi, brânză şi carne sau bacon, fiind o mâncare populară în sezonul rece de ski, datorită conținutului bogat în calorii.

Cartofii spălaţi (1kg) se fierb timp de 25 minute, se curăţă de coajă şi se taie în felii. Dpuă cepe curăţate şi tocate mărunt se călesc într-o cratiţă cu două linguri de ulei. Înaninte de a prinde culoare, adăugati 500 de g de carne tocată, amestecaţi bine şi lăsaţi încă 5 minute să se prăjească. Vărsaţi două pahare de vin alb sec peste carne şi ceapă, lăsați-le să fiarbă până când vinul a scăzut, după care asezonați cu sare şi piper. Preâncălziţi cuptorul la 200°C. Ungeți o tava cu o lingură de ulei, depuneţi un strat de cartofi, apoi carnea tocată. Tăiaţi coaja albă de la 200 de g de brânză Brie sau Camembert (pentru că se găsesc şi la noi) şi puneţi-o peste carne, apoi ultimul strat de cartofi. Restul de brânză tăiată în bucăţele se presară peste cartofi. Lăsaţi compoziţia în cuptor cam 20 minute, până când brânza este gratinată şi capătă un pic de culoare. La masă ajunge caldă, cu câteva foi de salată verde.

Lucrurile cele mai mari nu au nevoie decât de a fi înfăţişate cu simplitate” – Jean de la Bruyere

Etichete : tartiflette.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"