Tartiflette
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 20 Ianuarie 2011, 18:25
Pentru francezi, gătitul este într-adevar un simbol ce le defineşte cultura. Fiecare provincie a Franţei are o bucătărie distinctă. În nord-vestul Franţei se folosesc untul, crème fraiche (un tip de smântână) şi merele; în Provençe (sud-est), uleiul de măsline, condimentele şi rosiile; în sud-vest grăsimea de raţă, foie gras (pateu de ficat de gâscă) şi ciuperci (cèpes); în nord-est se simte influenţa germană şi se folosesc slănina, cârnaţii, berea şi sauerkraut (varza murată).
Pe lângă aceste patru regiuni principale, există şi alte bucătării locale: Valea Loirei este faimoasă pentru felurile de mâncare delicate din peşte de apă dulce şi pentru vinurile albe, bucătăria Basque, cu roşii şi chili, sau bucătăria din Rousillon, oarecum asemănătoare cu cea din Catalunia. Tartiflette este o mâncare originară din regiunea Savoia a cărei denumire provine probabil de la cuvântul tartifla (cartof) în dialectul francez vorbit în zonă. Toate reţetele de Tartiflette conţin cartofi, brânză şi carne sau bacon, fiind o mâncare populară în sezonul rece de ski, datorită conținutului bogat în calorii.
Cartofii spălaţi (1kg) se fierb timp de 25 minute, se curăţă de coajă şi se taie în felii. Dpuă cepe curăţate şi tocate mărunt se călesc într-o cratiţă cu două linguri de ulei. Înaninte de a prinde culoare, adăugati 500 de g de carne tocată, amestecaţi bine şi lăsaţi încă 5 minute să se prăjească. Vărsaţi două pahare de vin alb sec peste carne şi ceapă, lăsați-le să fiarbă până când vinul a scăzut, după care asezonați cu sare şi piper. Preâncălziţi cuptorul la 200°C. Ungeți o tava cu o lingură de ulei, depuneţi un strat de cartofi, apoi carnea tocată. Tăiaţi coaja albă de la 200 de g de brânză Brie sau Camembert (pentru că se găsesc şi la noi) şi puneţi-o peste carne, apoi ultimul strat de cartofi. Restul de brânză tăiată în bucăţele se presară peste cartofi. Lăsaţi compoziţia în cuptor cam 20 minute, până când brânza este gratinată şi capătă un pic de culoare. La masă ajunge caldă, cu câteva foi de salată verde.
„Lucrurile cele mai mari nu au nevoie decât de a fi înfăţişate cu simplitate” – Jean de la Bruyere