Tarte cu legume
Rețeta lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 07 Octombrie 2010, 11:35
Restaurantul danez Noma este pe primul loc în clasamentul celor mai bune 50 de restaurante din lume. El Bulli, din Spania, ocupase această poziţie patru ani consecutiv şi reuşise performanţa de a avea rezervări până la sfârşitul erei noastre.
“Când am început aceasta afacere, acum 7 ani, nici unul dintre noi nu-şi imagina că vom ajunge atât de departe. Restaurantul nostru este dovada că, dacă ai echipa potrivită, totul este posibil”, spunea ipocritul bucătar Rene Redzepi, la ceremonia premiilor, la London's Guildhall.
Ferran Adrià, bucatarul sef de la El Bulli, anunţa, la începutul acestui an, ca închide restaurantul pentru doi ani şi va analiza toate tehnicile şi stilurile folosite în reţetele specifice El Bulli în ultimii 30 de ani, iar acest demers se va concretiza prin publicarea unei enciclopedii detaliate.
Schimbare de optică; materiile prime organice şi un stil cât mai natural de preparare a alimentelor au câştigat sufragiile celui mai exigent juriu. Bucătăria de la Noma aduce un omagiu pământului şi mării la preţuri foarte onorabile. Midii, crabi, languste, cod, somon şi alge, miel, fructe de pădure, legumele şi cerealele decorticate se întorc în farfurie în ton cu modestia nordului, într-un decor vintage şi avangardist totodată. Putem să ne imaginăm că un dejun la Noma începe cu foarte cunoscutele „Tarte cu legume”.
Se amestecă 250 de g de făină cu praf de sare. Se frământă rapid un aluat din făină, bucăţi de unt rece (125 de g), un ou şi 2-3 linguri de lapte. Se face o bilă de aluat şi se înfăşoară în folie. Se lasă la rece 30 min. Se curăţă legumele. 2 morcovi, un dovlecel şi ½ de ţelină se taie cubuleţe. ½ de legătură de ceapă verde se taie rondele. Legumele se opăresc cca 3 min. în apă cu sare. Se trec prin jet de apă rece şi se lasă să se scurgă. Cuptorul se încinge la 200 grade. Se întinde o foaie de aluat pe planşeta tapetată cu făina; se taie 10 cerculeţe care se aşează în 10 forme mici de tartă. Se îndepărtează resturile de aluat de pe margini. 4 ouă se bat cu smântână şi caşcaval, apoi se adaugă sare, piper şi nucşoară. Legumele se aşează în forme şi se toarnă deasupra compoziţia de ouă şi smântână. Se pun măsline fără sâmburi peste compoziţia de ouă. Tartele se coc la cuptor timp de 30 min. Se pot decora cu fâşii de ceapă verde.
„Căsătoriţi-vă dimineaţa, spunea gurmandul actorMickey Rooney. În felul ăsta, dacă lucrurile nu merg, măcar n-aţi pierdut toată ziua”.