Tarta flambată
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 21 Iunie 2011, 13:19
Flammekueche (Tarte Flambee) este pentru noi “Tarta flambată”, pentru că, se spune, era făcută şi folosită pentru a testa dacă cuptorul cu lemne a ajuns la temperatura potrivită pentru a coace pâinea. Daca flăcările erau suficient de puternice, ele aproape ca ardeau marginile tartei, iar aceasta era gata în doar unul-două minute.
Nu este o tartă în sensul cunoscut de toţi, dar, odată încercată, această specialitate nemţească transmisă de “Gurmandino.ro” îşi va găsi rapid loc pe lista preparatelor preferate.
În functie de regiune, “Tarta flambată” se face cu ingrediente variate, dar la bază avem tot un aluat subţire de pâine, smântână proaspătă, ceapă şi afumatură. Într-un bol mic, amestecaţi 30 de grame de făină cu zahar şi drojdie uscată. Puneti apă încălzită, amestecaţi, acoperiţi bolul şi lăsaţi să crească, într-un loc călduţ, circa 30 de minute. După ce se umflă maiaua, adăugaţi bere şi lapte şi omogenizaţi uşor. Porniţi cuptorul la 250 de grade Celsius. Într-un castron mai mare, puneţi faina rămasă (240 g) şi o linguriţă de sare. Turnaţi maiaua cu bere şi lapte şi frământaţi aluatul circa un minut. Aluatul se va desprinde de pe pereţii castronului şi va fi elastic. Puneţi-l la crescut, în castronul acoperit, undeva la căldură. Când şi-a dublat volumul, apăsaţi-l cu mâna şi lăsați-l să mai crească o dată. În paralel puneţi uleiul într-o tigaie nonaderentă şi căliţi o ceapă tăiată feliuţe subţiri. Scoteţi-o pe o farfurie când este gata. În bol amestecaţi smântâna proaspătă, cu un pic de sare, piper şi jumătate de linguriţă de nucşoară măcinată. În tigaia în care s-a călit ceapa, puneţi la prăjit şi kaizer. Într-o tavă puneţi hârtie de copt şi ungeţi-o cu puţin ulei. Întindeţi aluatul într-o foaie subțire, aproximativ de dimensiunile tăvii. Puneţi uniform pe foaie kaizerul rumenit, ceapa călită şi, pe deasupra, smântâna cu nucşoară. Râşniţi puţin piper deasupra. Rulaţi uşor spre interior marginile foii, astfel încât să obtineţi o mică bordură, pentru a preveni pierderea sucului pe care şi l-ar putea lăsa compoziţia. Băgaţi în cuptorul încins şi lăsaţi circa 20 de minute sau până când marginile tartei sunt rumenite uşor. Îndepărtaţi bordura de aluat cu un cuţit bine ascuţit, tăiaţi tarta în pătrate şi serviţi-o caldă. Este bună şi rece, a doua zi, dar aluatul nu mai va fi la fel de crocant.
„Pâinea veche nu e dură, fără pâine viaţa este dură” spun nemţii şi, prin tradiţie, îşi plătesc mai bine brutarul, decât doctorul.