Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tarta flambată

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Tarta flambată
(sursa: gurmandino.ro)

Articol de Florin Ionescu, 21 Iunie 2011, 13:19

Flammekueche (Tarte Flambee) este pentru noi “Tarta flambată”, pentru că, se spune, era făcută şi folosită pentru a testa dacă cuptorul cu lemne a ajuns la temperatura potrivită pentru a coace pâinea. Daca flăcările erau suficient de puternice, ele aproape ca ardeau marginile tartei, iar aceasta era gata în doar unul-două minute.

Nu este o tartă în sensul cunoscut de toţi, dar, odată încercată, această specialitate nemţească transmisă de “Gurmandino.ro” îşi va găsi rapid loc pe lista preparatelor preferate.

În functie de regiune, “Tarta flambată” se face cu ingrediente variate, dar la bază avem tot un aluat subţire de pâine, smântână proaspătă, ceapă şi afumatură. Într-un bol mic, amestecaţi 30 de grame de făină cu zahar şi drojdie uscată. Puneti apă încălzită, amestecaţi, acoperiţi bolul şi lăsaţi să crească, într-un loc călduţ, circa 30 de minute. După ce se umflă maiaua, adăugaţi bere şi lapte şi omogenizaţi uşor. Porniţi cuptorul la 250 de grade Celsius. Într-un castron mai mare, puneţi faina rămasă (240 g) şi o linguriţă de sare. Turnaţi maiaua cu bere şi lapte şi frământaţi aluatul circa un minut. Aluatul se va desprinde de pe pereţii castronului şi va fi elastic. Puneţi-l la crescut, în castronul acoperit, undeva la căldură. Când şi-a dublat volumul, apăsaţi-l cu mâna şi lăsați-l să mai crească o dată. În paralel puneţi uleiul într-o tigaie nonaderentă şi căliţi o ceapă tăiată feliuţe subţiri. Scoteţi-o pe o farfurie când este gata. În bol amestecaţi smântâna proaspătă, cu un pic de sare, piper şi jumătate de linguriţă de nucşoară măcinată. În tigaia în care s-a călit ceapa, puneţi la prăjit şi kaizer. Într-o tavă puneţi hârtie de copt şi ungeţi-o cu puţin ulei. Întindeţi aluatul într-o foaie subțire, aproximativ de dimensiunile tăvii. Puneţi uniform pe foaie kaizerul rumenit, ceapa călită şi, pe deasupra, smântâna cu nucşoară. Râşniţi puţin piper deasupra. Rulaţi uşor spre interior marginile foii, astfel încât să obtineţi o mică bordură, pentru a preveni pierderea sucului pe care şi l-ar putea lăsa compoziţia. Băgaţi în cuptorul încins şi lăsaţi circa 20 de minute sau până când marginile tartei sunt rumenite uşor. Îndepărtaţi bordura de aluat cu un cuţit bine ascuţit, tăiaţi tarta în pătrate şi serviţi-o caldă. Este bună şi rece, a doua zi, dar aluatul nu mai va fi la fel de crocant.

Pâinea veche nu e dură, fără pâine viaţa este dură” spun nemţii şi, prin tradiţie, îşi plătesc mai bine brutarul, decât doctorul.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"