Tartă cu dovlecei, mazăre şi cartofi dulci
Rețeta lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 12 August 2010, 08:09
Cu 150 de ani în urmă, Europa aristocrată îşi permitea fantezii culinare ce astăzi mai sunt păstrate doar în literatură.
Supă de verdeaţă cu găluşte – Piure de potîrniche vînătoresc – Somon în aspic la cuptor – Sos genevez (sos cu unt, morcovi, ceapă, pătrunjel, extras de somon şi vin roşu) – Spinare de miel – Piure de anghinare – Cap de vită cu sos Tortue (sos din zeamă de vită, ierburi aromatice, piper, ciuperci tocate, trufe, vin de Porto, roşii şi pastă de anşoa) – Crutoane umplute à la Toulouse – Fileuri de potârniche cu trufe – Pateu de iepure glazurat – Sufleuri cu parmezan – Fazan cu trufe – Anghinare à la Lyonnaise (cu sos de ceapă şi vin alb) – Jeleu cu şampanie – Croquembouche cu ciocolată (adică profiteroluri crocante montate în formă de turn). Cei ce le consideră doar reţete şocante vor afla că la asemenea mese simandicoase se discuta şi soarta Principatelor Române sub conducerea unui prinţ străin.
Talentul sintetic al românilor îi făcea pe aceştia să se simtă curând foarte disponibili să preia în bucătărie toate fanteziile europenilor şi să le adapteze treptat. Astăzi se răsfaţă (poate) săptămânal cu “Broccoli pane cu sos de smântână” şi transformă cina în sărbătoare galantă cu o „Tartă cu dovlecei, mazăre şi cartofi dulci”. Nu este, însă, regula.
Pentru aluat folosim: 160 g de făină, ½ de linguriţă de praf de copt, ½ de linguriţă de bicarboinat de sodiu, 80 g de unt şi un ou.
Pentru umplutură sunt necesare: 300 g cartofi dulci, decojiţi şi tăiaţi cubuleţe, 300 g de dovlecei, spălaţi şi tăiaţi, 200 g de mazăre, 50 ml lapte, o ceapă roşie, două crenguţe de rozmarin, 10 g de amidon alimentar, 50 ml de vermouth, 2 ouă, sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat.
Aluatul se ţine la rece timp de 30 minute. Se rulează şi se pune într-o tavă de tartă unsă cu grasime şi tapetată cu făină. Se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă şi se coace 8-10 minute, până când începe să se rumenească puţin. Cartofii se pun la fiert aproximativ 20 de minute, să se înmoaie, se scurg şi se pasează. Dovleceii şi mazărea se fierb împreună în apă cu sare, să se înmoaie, cam 10-15 minute, apoi se scurg. Laptele se pune la fiert împreună cu ceapa şi rozmarinul. După ce a dat într-un clocot, se lasă la infuzat 15-20 minute. Se strecoară într-o altă cratiţă şi se pune iar pe foc. Se adaugă amidonul dizolvat în vermouth şi se lasă pe foc până se îngroaşe. Sosul obţinut se transfera într-un vas. Se adaugă piureul de cartofi dulci, ouăle, sare de mare şi piper negru proaspat măcinat, după gust. Se amesteca bine apoi se încorporeaza dovleceii şi mazărea. Se toarna umplutura în aluatul din tavă si se ţine la copt cel puţin 20 de minute.
Nu staţi cu mâna în sân! Lumea o să creadă că sunteţi un simplu muncitor.