Sus paharul, jos birocrația!
Comentariu de Costin Enache
Articol de Costin Enache, 03 August 2010, 09:08
Cum vor ţine autorităţile vamale teritoriale evidenţa gospodăriilor care produc băuturi fermentate, n-am nici cea mai vagă idee; e problema lor. Documentul care prevede acest lucru, publicat vineri în Monitorul Oficial, zice doar că trebuie, nu spune şi cum; iar dacă gospodarul n-are de gând să-şi consume singur toată producţia trebuie musai să se autorizeze! Şi uite-aşa, peste noapte (adică în răstimpul în care soarele face în opinia a 42% dintre români restul rotaţiei zilnice în jurul Pământului) or s-apară de-a lungul şi de-a latul României mii şi mii de IMM-uri de fermentaţie.
Bănuiesc că dacă producătorii de spirtoase şi vinoase mai au idee cu ce se mănâncă oficializarea producţiei proprii, făcătorii de socată ori borş vor prefera să doneze excedentul decât să umble după cai verzi pe pereţi ca să-l vândă – certificat de înregistrare fiscală, adeverinţă de mediu, sediu şi capital social, pecete, chitanţier ori alte componente esenţiale ale mediului de afaceri sinonime cu un doctorat în chineză cuantică pentru mulţi orăşeni, d'apoi pentru badea Ion sau lelea Ana!
Altfel, abia aştept să văd în piaţă sau pe marginea drumului, lângă sticlele de ţuică, jinars, răchie, zaibăr, socată, borş ori chiar zamă de varză şi certificatul de atestare: “Bobu Emil şi detectivii comimpex”, “SocCârlibaba şi Mitraliera SA”, “Corcoduşa & Co” sau “Tărâţa SRL” – sus paharul, jos birocraţia!