Super banda adezivă
IT la inbox
Articol de Andi Ionescu, 09 Noiembrie 2011, 06:55
În ultimii ani, tehnologia adezivilor s-a tot îmbunătăţit, nu în ultimul rând în urma progreselor din chimie. Dar nu numai reţeta substanţelor chimice contează, ci şi structura fizică a lipiciului – inclusiv la benzile adezive.
Mai rar ceva mai util, dar în acelaşi timp aşa de enervant în gospodărie ca banda adezivă – sau pe româneşte scociul. La baie nu-l poţi folosi, pentru că nu ţine la umezeală. Pe parchet lasă semne. Hârtia o deteriorează. Pe covoarele rulate nu ţine dacă nu pui cu kilometri. Şi aşa mai departe.
Ceea ce au creat însă acum mai mulţi oameni de ştiinţă de la Institutul de zoologie al universităţii germane din Kiel promite să funcţioneze mult mai bine. Asta fiindcă, altfel decât la scociul tradiţional, nu lipiciul de pe banda de plastic e important, ci consistenţa benzii în sine. Numele institutului spune multe în context - cercetătorii s-au inspirat de la animale. De mult timp oamenii au aflat care e secretul din spatele aptitudinii unor insecte sau reptile – unor şopârle gecko, de pildă - de a merge pe tavan şi de învinge astfel gravitatea. Ele au pe picioare nişte perişori minusculi, a căror densitate face posibilă o aderenţă extraordinară. Aşa că cercetătorii din Kiel au dotat o bandă de silicon cu asemenea perişori, iar ceea ce a rezultat a depăşit toate aşteptările. Nu doar că aderenţa e mai puternică decât a celui mai tare scotch: banda adezivă nou creată lipeşte şi sub apă, nu lasă urme şi poate fi folosită de sute de ori fără să-şi piardă din capacităţile adezive. Unul dintre inventatori a făcut un test – s-a agăţat de tavan ţinut de un pătrat de bandă adezivă de 20 pe 20 de centimetri. Banda a ţinut perfect, omul a stat atârnat ca o şopârlă.