Supa de roșii
Rețeta lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 09 Septembrie 2010, 09:38
A apărut o sumedenie de reviste pentru cunoscători, cu reţete la care mai degrabă te zgâieşti şi te amuzi, decât să te încumeţi să le prepari. Şi nu, nu mă refer doar la gradul ridicat de dificultate al reţetelor (care presupun, majoritatea, o îndemânare înnăscută) sau la costurile piperate ale ingredientelor, ci, pur şi simplu, la exotismul gusturilor.
Până ce înlocuim o sarma tradiţională cu o plăcintă cu păstârnac şi ţelină ori caltaboşii cu varza de Bruxelles în unt, castane şi bacon, vom prefera mai degrabă să privim şi să admirăm pozele revistelor de gastronomie. Pentru început în formula de album de artă. Totuşi, flerul ne îndeamnă să facem diferenţă între o „Supă de roşii cu busuioc”, desoperită de Jamie Oliver în Italia”, o „Supa de roşii ca la Cluj” şi o „Cremă de roşii” foarte franţuzită”. „Papa del pomodorro” e o reţetă din bucătăria ţăranilor italieni care, se spune, că deşi săraci fiind, reuşeau astfel să se hrănească onorabil.
Se taie mărunt câţiva căţei de usturoi şi se pun la călit în ulei de măsline. Când încep să se rumenească, se adaugă câteva frunze de busuioc tăiate mărunt. Jamie a zdrobit roşiile într-un bol şi le-a turnat peste uleiul cu usturoi şi busuioc. Zeama dă în clocot, dar se şi amestecă din când în când. Se potriveşte de sare şi piper. Se desăvârşeşte cu restul de busuioc tocat mărunt. Jamie Oliver recomandă aici crutoanele. Imbatabil!
Pentru varianta franceză, puneţi ulei de măsline într-o tavă, apoi un kg de roşii spălate şi tăiate în patru, o ceapă tăiată peştişori şi trei căţei de usturoi. Presăraţi doar piper (de sare nu va fi nevoie, pentru că se pregăteşte o brânză sărată). Tava rămâne cam 20 de minute în cuptorul încins. După ce roşiile se stafidesc, se scoate tava şi tot amestecul, împreună cu busuiocul, se zdrobeşte în blender. Se transferă într-o oală, alături de 250 de ml de suc de roşii şi se lungeşte cu o zeamă de legume sau de pui. Când începe să fiarbă, adăugaţi 50 de g de telemea, dată prin razatoarea mică. Mai fierbe doar un minut. Se serveşte alături de crutoane trase în unt şi decorată cu gălbenuş de ou fiert, dat prin răzătoare şi o frunza de busuioc. Un deliciu!
Printre amintirile noastre culinare se poate afla şi „Supa de roşii ca la Cluj”, a unei bunici materne sau paterne. Supa asta se face simplu şi nu are nevoie de multe ingrediente. 2 kg de roşii coapte, spălate, se taie şi se fierb acoperite cu apă. Fierb bine, cu sare şi cu 2-3 rămurele de ţelină, iar la final, se dau prin sită şi sunt transformate în suc de roşii. O ceapă tăiată fin se topeşte în ulei şi se stinge cu sucul de roşii abia preparat. Bunica ardeleană vă obligă să frecaţi şi două linguri de făină, cu apa rece şi să adăugaţi în supă. Dă în clocot. Pentru paste, amestecaţi un ou cu 100 g de făină şi o linguriţă de ulei. Se face un aluat elastic şi destul de tare, ce se întinde apoi cu făcăleţul. Aceste paste de casă încununează opera.
Michel Montignac spunea că a trecut o jumătate de secol pentru a putea fi descoperită alimentaţia sănătoasă, dar a dispărut din această lume, la 59 de ani, duminică 22 august.