Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Supă chinezească de creveți

Comentariu de Florin Ionescu

Supă chinezească de creveți
Foto: "Bucataria-Sylviei.ro"

Articol de Florin Ionescu, 20 Mai 2010, 11:53

„Gospodaru-i domn / Şi la masă-i om ...” iar gospodăria tradiţională românească este un spaţiu bun, curat, domesticit, un loc. Gospodăria tradiţională a românului era o lume, un cosmos, cu pământul şi cu cerul ei, cu munca, avutul şi puterea ei, cu regulile şi sărbătorile ei, cu apărătorul ei - Sfântul a cărui icoană patrona casa şi familia nouă încă din prima zi.

Locul trebuie neapărat îngrădit, pentru a nu fi călcat de orişicine, fie el om, animal sau fiinţă "de dincolo". Gardurile românilor nu ascund, sunt joase, stră-vizibile şi nu opun rezistenţă. Ele însă marchează o limită, un înafară şi un înăuntru; graniţa e întărită cu semnele porţilor (numele sau iniţialele gospodarului, anul construirii, o cruce, un soare, funia, păsări, vrejuri înflorite). Nici unul dintre aceste înscrisuri nu este pus doar ca să "facă frumos", ele apără şi consfinţesc apartenenţa şi încredinţarea locului. Cu alte cuvinte, aşează locul în relaţie cu stăpînul lumesc (gospodarul) şi cu cel ceresc (Domnul). Atunci cînd prin faţa porţii îi trece un străin, romanul dă „bună ziua!”, iar dacă acesta-l ispiteşte, se miră, se scarpină amuzat şi găseşte el o soluţie proprie. Cum ar adapta românul „Supa chinezească de creveţi”?

Are nevoie de 80 grame de tăieţei chinezești (românul are şi el tăiţei de casă şi nu se simte inferior), 150-200 grame de creveţi (13 lei o pungă de la market), o tijă de ţelină, o jumătate de ardei roşu tăiat fideluţe, o ligură de sos de soya, un vârf de cuţit de ghimbir mărunţit, o lingură de oţet balsamic, puţine condimente chinezeşti (găseşte în galantare un amestec de 5 arome chinezeşti).

Se pun creveţii cu 500 ml de apă la fiert, se adaugă ţelina tăiată bucăţele, sosul de soya, condimentele şi se lasă la clocotit 10 minute. Se pune ardeiul şi, la 2 minute dupa el, se pun tăiţeii (să fiarbă doar 3 minute) . Adaugă, spre final, ghimbirul şi oţetul balsamic. Se mai poate asezona cu arome picante.

„Un idealist, atunci când se izbeşte de realitate, e totdeauna mai înclinat decât oricine să creadă că orice ticăloşie e posibilă.” (Feodor Dostoevski)

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"