Statul trebuie să achite propriilor angajați 1,5% din PIB
Comentariu de Dan Carp
24 Mai 2011, 15:38
Ştiam că statul român era dator pe la FMI, Banca Mondială şi pe la firmele private care încă aşteaptă înapoierea TVA-ului. Pe lista marilor creditori ai statului se înscriu acum, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, şi proprii săi cetăţeni. Angajaţii din sectorul bugetar care au contestat reducerea salariilor în instanţă au de primit nu mai puţin de opt miliarde de lei. Adică aproximativ două miliarde de euro, cam cât o tranşă consistentă de împrumut de la FMI.
Numai în primele patru luni ale anului în curs, bugetarii au câştigat drepturi salariale de 530 de milioane de lei. Iar suma creşte în continuare, pentru că multe procese sunt încă pe rol şi există suficiente precedente pentru a asigura şanse de câştig nemulţumiţilor. Trebuie spus că mai mult de jumătate din drepturile salariale obţinute de bugetari în instanţă reprezintă sume câştigate de personalul din învăţământul preuniversitar, dar pe listă se mai află poliţişti, funcţionari publici şi chiar magistraţi supăraţi pe statul care le-a tăiat salariile.
Suma totală pe care statul român trebuie să o achite propriilor angajaţi reprezintă circa 1,5% din PIB. Dacă ar fi plătită imediat, deficitul de 4,4% din PIB, de care autorităţile ţin cu dinţii, ar fi aruncat pur şi simplu în aer. Aşa că Guvernul, fiind Guvern, a găsit o găsit o soluţie mai uşor de digerat de un buget încă de austeritate - nu plăteşte chiar acum. Plăţile vor fi eşalonate pe următorii trei ani – câte o treime din sumă va fi achitată în 2012, în 2013 şi în 2014. Eşalonarea plăţilor este, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă, singura măsură posibilă pentru a executa sentinţele judecătoreşti fără a pune în pericol ţintele asumate de Guvern în acordurile internaţionale. Faptul că Executivul recunoaşte că are o problemă nu exclude însă faptul că legile prin care s-au tăiat salariile bugetarilor nu au fost tocmai imbatabile.