Sosul de merişoare cu bourbon
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 27 Mai 2011, 14:03
Merişorul este văr primar cu afinul de pădure. Fructele sunt albe la început şi se înroşesc pe măsură ce se coc. Au un gust dulce-acrișor, uşor amărui. Dulcele apare când sunt foarte copte sau brumate. Atât fructul, cât mai ales frunzele, au proprietăţi diuretice. Sosuri, sucuri, gemuri, ceaiuri, acestea sunt destinaţii perfecte pentru merişoarele cele atât de frumos colorate.
„Sosul de merişoare cu bourbon” este propus de colecţionarii de idei gastronomice adunaţi pe aresa de web „PtitChef”. Sună periculos pentru că pare a veni dintr-o bucătărie sofisticată. În realitate se poate prepara cu o cinzeacă de whisky sau de coniac din cele mai fine.
Cuptorul se preîncălzește la 200ºC. Apoi 500 de g de merișoare, ½ de cană de zahăr, o linguriţă de scorţisoară şi una de nucşoară se amestecă şi se pun într-o tavă. Se acoperă cu o folie alimentară şi se pune în cuptor, cam o oră, până merişoarele devin suculente. Se dă la o parte folia şi se adaugă imediat bourbonul (whiskey sau coniac din cele mai fine). Acesta se evaporă imediat lăsând în urmă doar aroma. Sosul se păstrează la frigider până la momentul festinului. Odată ce sosul de merişoare vă dă idei treceţi la etapa următoare: sos de merişoare şi ghimbir, sos-crema de merişoare cu smântână, căprioară cu sos de merişoare şi afine, friptură de porc cu sos de merişoare.
Cineva afirma că nici cu porcii n-ar putea să trăiască. În sosul ăsta ar putea !