Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sosul de merişoare cu bourbon

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Sosul de merişoare cu bourbon
Sursa: www.petitchef.ro

Articol de Florin Ionescu, 27 Mai 2011, 14:03

Merişorul este văr primar cu afinul de pădure. Fructele sunt albe la început şi se înroşesc pe măsură ce se coc. Au un gust dulce-acrișor, uşor amărui. Dulcele apare când sunt foarte copte sau brumate. Atât fructul, cât mai ales frunzele, au proprietăţi diuretice. Sosuri, sucuri, gemuri, ceaiuri, acestea sunt destinaţii perfecte pentru merişoarele cele atât de frumos colorate.

Sosul de merişoare cu bourbon” este propus de colecţionarii de idei gastronomice adunaţi pe aresa de web „PtitChef”. Sună periculos pentru că pare a veni dintr-o bucătărie sofisticată. În realitate se poate prepara cu o cinzeacă de whisky sau de coniac din cele mai fine.

Cuptorul se preîncălzește la 200ºC. Apoi 500 de g de merișoare, ½ de cană de zahăr, o linguriţă de scorţisoară şi una de nucşoară se amestecă şi se pun într-o tavă. Se acoperă cu o folie alimentară şi se pune în cuptor, cam o oră, până merişoarele devin suculente. Se dă la o parte folia şi se adaugă imediat bourbonul (whiskey sau coniac din cele mai fine). Acesta se evaporă imediat lăsând în urmă doar aroma. Sosul se păstrează la frigider până la momentul festinului. Odată ce sosul de merişoare vă dă idei treceţi la etapa următoare: sos de merişoare şi ghimbir, sos-crema de merişoare cu smântână, căprioară cu sos de merişoare şi afine, friptură de porc cu sos de merişoare.

Cineva afirma că nici cu porcii n-ar putea să trăiască. În sosul ăsta ar putea !

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"