Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sos mexican

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Sos mexican
Foto: Fancy Cake

Articol de Florin Ionescu, 06 Iulie 2011, 00:05

Bucătăria mexicană este un amestec de tradiţii precolumbiene (maya / aztec) cu stilul de gătit adus de conchistadorii spanioli. Orezul, carnea de porc, carnea de vită, carnea de pui, vinul, usturoiul, aduse de conchistadori, au fost amestecate cu ardeiul iute, cacaoa, porumbul şi multe alte ingrediente pe care le foloseau aztecii şi mayaşii. Fasolea este un ingredient aproape nelipsit în bucătăria mexicană, indiferent dacă este fiartă în apă sau prăjită în untură.

Cine a avut şansa să mănînce feluri de mâncare mayaşe în Mexic, a înţeles că erau un amestec de aluat şi umplutură vegetariană. La mayaşi bucătăria este în aer liber şi fără curent electric. Cine a reuşit să mănânce mâncare mexicană în diverse restaurante din Mexic, Europa şi România, a constatat că nu prea seamănă dintr-un loc în altul. În peninsula Yucatan se întâlnesc mexicani mândrii ca mănâncă în fiecare zi cel puţin un ardei Habanero. Mâncarea mexicană este recunoscută ca fiind foarte picantă, cu gusturi intense şi foarte variate. Se găsesc şi multe feluri mexicane care nu sunt picante. Habanero este unul dintre cei mai iuţi ardei de pe pământ, foarte des folosit în producţia de sosuri picante. Are aproximativ 40 mm lungime şi este foarte periculos, pentru că poate lăsa arsuri în cavitatea bucală şi pe piele. Există cel puţin 20 de tipuri de ardei habanero (galben, verde, rosu, portocaliu, savinia, capucino, congo etc). Guinness Book arată că recordul mondial pentru cel mai iute ardei este detinut de Red Savina Habanero. Ce soartă o fi avut degustătorul? La maturitate se transformă din verde în roşu, portocaliu sau negru, în funcţie de specie, iar florile sunt albe.

Un “Sos mexican”, după idea lansată de “My Fancy Cake” este o adaptare potrivită gusturilor şi bucătăriei de la noi. Acest sos se poate servi ca aperitiv alături de celebrele nachos sau ca garnitură la friptură. O conservă de fasole roşie, doi ardei roşii capia copţi, două linguri de ulei de măsline, doi căţei de usturoi, un ardei iute, boia dulce, sare, piper, şi patru roşii cherry, reprezintă ingredientele principale.

Scurgeţi conserva de fasole şi clatiţi-o bine cu apă rece. Într-un blender adăugaţi toate ingredientele şi amestecaţi-le până obţineţi o pastă fină. În funcţie de iuţeala ardeiului folosit, replica scriitoarei şi jurnalistei Esther Selsdon - „pentru fiecare zi petrecută la spital este nevoie de o săptămână de recuperare” - vi se va părea perfect cuprinzătoare.

Etichete : sos mexican.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"