Sos mexican
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 06 Iulie 2011, 00:05
Bucătăria mexicană este un amestec de tradiţii precolumbiene (maya / aztec) cu stilul de gătit adus de conchistadorii spanioli. Orezul, carnea de porc, carnea de vită, carnea de pui, vinul, usturoiul, aduse de conchistadori, au fost amestecate cu ardeiul iute, cacaoa, porumbul şi multe alte ingrediente pe care le foloseau aztecii şi mayaşii. Fasolea este un ingredient aproape nelipsit în bucătăria mexicană, indiferent dacă este fiartă în apă sau prăjită în untură.
Cine a avut şansa să mănînce feluri de mâncare mayaşe în Mexic, a înţeles că erau un amestec de aluat şi umplutură vegetariană. La mayaşi bucătăria este în aer liber şi fără curent electric. Cine a reuşit să mănânce mâncare mexicană în diverse restaurante din Mexic, Europa şi România, a constatat că nu prea seamănă dintr-un loc în altul. În peninsula Yucatan se întâlnesc mexicani mândrii ca mănâncă în fiecare zi cel puţin un ardei Habanero. Mâncarea mexicană este recunoscută ca fiind foarte picantă, cu gusturi intense şi foarte variate. Se găsesc şi multe feluri mexicane care nu sunt picante. Habanero este unul dintre cei mai iuţi ardei de pe pământ, foarte des folosit în producţia de sosuri picante. Are aproximativ 40 mm lungime şi este foarte periculos, pentru că poate lăsa arsuri în cavitatea bucală şi pe piele. Există cel puţin 20 de tipuri de ardei habanero (galben, verde, rosu, portocaliu, savinia, capucino, congo etc). Guinness Book arată că recordul mondial pentru cel mai iute ardei este detinut de Red Savina Habanero. Ce soartă o fi avut degustătorul? La maturitate se transformă din verde în roşu, portocaliu sau negru, în funcţie de specie, iar florile sunt albe.
Un “Sos mexican”, după idea lansată de “My Fancy Cake” este o adaptare potrivită gusturilor şi bucătăriei de la noi. Acest sos se poate servi ca aperitiv alături de celebrele nachos sau ca garnitură la friptură. O conservă de fasole roşie, doi ardei roşii capia copţi, două linguri de ulei de măsline, doi căţei de usturoi, un ardei iute, boia dulce, sare, piper, şi patru roşii cherry, reprezintă ingredientele principale.
Scurgeţi conserva de fasole şi clatiţi-o bine cu apă rece. Într-un blender adăugaţi toate ingredientele şi amestecaţi-le până obţineţi o pastă fină. În funcţie de iuţeala ardeiului folosit, replica scriitoarei şi jurnalistei Esther Selsdon - „pentru fiecare zi petrecută la spital este nevoie de o săptămână de recuperare” - vi se va părea perfect cuprinzătoare.