Snack vegetarian
Comentariu de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 12 Decembrie 2010, 03:56
Postul este considerat de nutriţionişti o bună dietă de detoxifiere a organismului, necesară de mai multe ori pe an.
Oboseala, apatia, migrenele, insomniile sau starea de iritare, urmate de creşterea nivelului tensiunii arteriale, sunt semnale clare că trebuie să schimbi regimul alimentar pentru un anumit interval de timp. De fapt, pentru a fi în formă, în fiecare săptămână trebuie să alegi măcar o zi în care să renunţi la alimentele bogate în toxine, cum sunt cele de origine animală şi să mănânci doar fructe şi legume.
Nutriţioniştii recomandă consumul grăsimilor „bune" (cele nesaturate), care ajută organismul să asimileze vitaminele A, D, E şi K. De aceea, în timpul postului, trebuie înlocuite grăsimile „rele" (din preparatele de tip fast-food) cu grăsimi bune, pe care le obţinem din uleiurile vegetale (de măsline, de floarea-soarelui sau de porumb). Toate pot fi completate consumând zilnic, la alegere, o mână de nuci, de seminţe de floarea-soarelui, migdale sau de fistic, neprăjite. Grăsimile bune ajută în procesul de reglare a tensiunii arteriale, combătând astfel infarctul şi accidentele vasculare.
Gustările vegetariene sunt pline de vitamine, minerale şi fibre. Un Snack vegetarian (de la MondoCucina.ro) oferă o combinaţie gustoasă de castravete, capere, roşii uscate şi proaspete, însoţită de salată de ciuperci.
Se taie în felii subţiri castravetele şi se marinează în ulei de măsline, suc de lămâie, pătrunjel, seminţe de susan şi sare. Tăiaţi o baghetă neagră cu seminţe pe lungime şi stropiți-o cu ulei de măsline, apoi presăraţi capere tocate şi roşii uscate sau ardei copt. Puneţi pe baghetă feliile de castravete marinat. Presăraţi susan pe sandwich. Decoraţi farfuria cu roşii cherry, pătrunjel şi susan. Se poate servi alături de o salată de ciuperci.
„Ne-am obişnuit cu aceste atacuri precum sosul cu alimentele”, spunea Ion Solcanu, istoric şi politician român, în volumul „Fie-ne tranziţia uşoară-Perle româneşti”, în colecţia „Râsul lumii”, de Radu Paraschivescu, la Humanitas, 2006