Scad dobânzile în Europa
Comentariu de Dan Carp
04 Noiembrie 2011, 13:24
La o singura zi după ce BNR a anunțat reducerea dobânzii de politica monetară de la 6,25 la 6%, colegii mai mari de la Banca Centrala Europeană au luat aceeași decizie. Dobânda de referință în zona euro a scăzut de la 1,5 la 1,25%, prima decizie a noului șef al Băncii, Mario Draghi. Ce se întâmplă de bancherii sunt convinși ca dobânzile trebuie sa fie mai mici?
În România, decizia BNR are legătură cu încurajarea creditării în lei la băncile comerciale. Dobânda mai mică stabilită de BNR ar trebui la un moment dat să ducă la micșorarea dobânzilor de pe piață. Românii ar urma să fie încurajați să se împrumute mai mult și rezultatul ar fi mai mulți bani de cheltuit pentru case, investiții sau, pur și simplu, nevoi personale. Cu mai mulți bani la îndemână, populația ar putea trece mai ușor prin noua posibilă perioadă de recesiune. Pe de altă parte, ar crește cererea pe piață și, în consecință, prețurile. Având în vedere că în România inflația nu mai era o problemă, ba chiar dimpotrivă (prețurile au început să o ia în jos), prin decizia sa, BNR lasă de înțeles ca are un nou inamic: teama de recesiune.
Într-un fel, cam în același mod stau lucrurile și la Frankfurt. În urmă cu doar câteva luni, pericolul în zona euro era inflația. Cum prețurile crescuseră peste ținta propusă, Banca Centrala Europeană a decis atunci majorarea dobânzii de referință de la 1,25 la 1,5%. De atunci însă au apărut noi probleme. Situația tot mai proastă a Greciei și fragilitatea economiei europene pot fi semne ale reintrării în recesiune. De inflație nu prea mai poate fi vorba în aceste condiții. Și atunci, bancherii zonei euro au decis să încurajeze creditarea prin reducerea dobânzii de referință, pentru a trece mai ușor zilele nu foarte roz care vor urma.
Pentru România, unde două treimi din suma totală împrumutată de populație este în euro, decizia Băncii Europene o întregește pe cea a Băncii Naționale. Dacă rata la creditele în lei va fi mai mică, la fel ar trebui sa fie și cea la creditele în euro. Probabil însă că o reducere a prețului creditării nu va avea loc peste noapte. Băncile comerciale sunt cele care au ultimul cuvânt în aceasta privință.