Sărmaluţele în frunze de ştevie
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 24 Martie 2011, 16:32
Stilul de viaţă mediteraneean presupune să te bucuri în fiecare zi de bucătăria locala şi tradiţională. În aceasă regiune mesele nu sunt doar o simplă necesitate fiziologică. Nu degeaba se spune că persoanele din regiunea mediteraneeană sunt printre cele mai sănătoase din lume, cu un indice scăzut al cancerului sau al bolilor cardiace. Pe lângă ingredientele naturale şi sănătoase, o masă cu zâmbetul pe buze şi liniştită înseamnă, în primul rând, relaxare. Şi atunci când organimsul se hrăneşte în acest mod, beneficiile pe termen lung sunt mult mai mari.
De ce se găteşte sănătos în bucătăria mediteraneeană? Pentru că se foloseşte mult uleiul de măsline. Se prăjesc rapid (2-3 minute, nu mai mult) alimente care au fost marinate înainte în ulei de măsline; se găteşte zilnic, nu pe termen lung, iar cantităţile sunt suficiente doar pentru o singură masă; mesele sunt mai mereu calde; se folosesc alimente care nu au suferit transformări industriale importante. În câte din aceste enumerări vă recunoaşteţi ?
„Sărmaluţele în frunze de ştevie” spuse de maica Iuliana Ciobanu, de la trapeza Catedralei mitropolitane din Iaşi, se fac şi la noi, primăvara şi sunt o binecuvântare în post.
Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei. Se adaugă orezul, morcovul ras, rădăcinile de ţelina şi pătrunjel. Se toacă pătrunjelul verde şi se amestecă în compoziţie. Se adaugă sare şi piper după gust. În umplutură se pot pune ciupercuțe tăiate, soia granule etc. Frunzele de ştevie se opăresc, apoi se umplu cu compoziția obţinută. Sarmalele se pun într-o cratiţă unsă cu ulei, se adaugă sosul obţinut din bulion şi borş acru, apoi se fierb la cuptor.
„Datoria este ceea ce aşteptăm de la alţii, nu ceea ce facem noi înşine” spunea scriitorul irlandez Oscar Wilde. Ironii anglo-saxone.