Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sărmaluţele în frunze de ştevie

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Sărmaluţele în frunze de ştevie

Articol de Florin Ionescu, 24 Martie 2011, 16:32

Stilul de viaţă mediteraneean presupune să te bucuri în fiecare zi de bucătăria locala şi tradiţională. În aceasă regiune mesele nu sunt doar o simplă necesitate fiziologică. Nu degeaba se spune că persoanele din regiunea mediteraneeană sunt printre cele mai sănătoase din lume, cu un indice scăzut al cancerului sau al bolilor cardiace. Pe lângă ingredientele naturale şi sănătoase, o masă cu zâmbetul pe buze şi liniştită înseamnă, în primul rând, relaxare. Şi atunci când organimsul se hrăneşte în acest mod, beneficiile pe termen lung sunt mult mai mari.

De ce se găteşte sănătos în bucătăria mediteraneeană? Pentru că se foloseşte mult uleiul de măsline. Se prăjesc rapid (2-3 minute, nu mai mult) alimente care au fost marinate înainte în ulei de măsline; se găteşte zilnic, nu pe termen lung, iar cantităţile sunt suficiente doar pentru o singură masă; mesele sunt mai mereu calde; se folosesc alimente care nu au suferit transformări industriale importante. În câte din aceste enumerări vă recunoaşteţi ?

Sărmaluţele în frunze de ştevie” spuse de maica Iuliana Ciobanu, de la trapeza Catedralei mitropolitane din Iaşi, se fac şi la noi, primăvara şi sunt o binecuvântare în post.

Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei. Se adaugă orezul, morcovul ras, rădăcinile de ţelina şi pătrunjel. Se toacă pătrunjelul verde şi se amestecă în compoziţie. Se adaugă sare şi piper după gust. În umplutură se pot pune ciupercuțe tăiate, soia granule etc. Frunzele de ştevie se opăresc, apoi se umplu cu compoziția obţinută. Sarmalele se pun într-o cratiţă unsă cu ulei, se adaugă sosul obţinut din bulion şi borş acru, apoi se fierb la cuptor.

Datoria este ceea ce aşteptăm de la alţii, nu ceea ce facem noi înşine” spunea scriitorul irlandez Oscar Wilde. Ironii anglo-saxone.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"