Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sarmale cu crupe

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Sarmale cu crupe
foto: www.7est.ro

Articol de Florin Ionescu, 20 Iulie 2011, 12:47

Mâncarea gătită în mânăstirile din Moldova pare, întotdeauna, mai gustoasă decât orice meniu sofisticat din restaurantele de lux. Oare de ce? Niciodată la o mânăstire nu se găteşte doar pentru călugări sau călugăriţe, pentru că sunt aşteptaţi, în permanenţă, pelerini. Unii vin doar ca să se roage iar alţii sunt interesaţi atât de mâncare, cât şi de vinul mânăstiresc.

Dincolo de credinţă, la mânăstire un lucru este cert: pentru bucătărie se folosesc doar produse naturale. Tehnologiile moderne au pătruns şi în mânăstire, dar canoanele se păstrează cu stricteţe. Astfel, se găteste la aragaz şi nu la plită iar când este nevoie se apelează şi la robotul de bucătărie sau cuptorul cu microunde. Totuşi, fiind comunităţi închise, mânăstirile păstrează unele obiceiuri culinare vechi de sute de ani, peste care au suprapus reţete moderne, unele dintre ele de inspiraţie franceză.

Sarmale cu crupe (de la Mânăstirea Cetăţuia) sunt preparate pentru post, dar fiind o mâncare uşoară merită a fi repetată în zilele călduroase de vară. Crupele sunt boabe de porumb măcinate mare, folosite la prepararea unor mâncăruri. Pot fi asimilate cu bulgurul sau cuscus-ul. Boabele de porumb se zdrobesc în râşniţă şi se fac crupe. Crupele se pun la înmuiat în apă calduţă şi, separat, se curăţă ceapă şi se toacă mărunt. Se pune ceapa la călit în ulei şi, când s-a călit ceapa, se adaugă morcov ras. În acest amestec se pun crupele şi pătrunjel frunze tocat. În această compoziţie, care se înfăşoară în frunze de varză sau viţă de vie, nu se pune bulion, pentru că se întăresc crupele. În vasul în care se fierb sarmalele se aşează, pe fund, frunze de varză, peste care se pun crenguţe de cimbru şi leuştean, precum şi 2-3 foi de dafin. Se aşează sarmalele şi, deasupra lor, se pune bulion. Sarmalele se fierb la foc mic, cam 15 minute, după care se ţin la cuptor.

Se spune că la Mânăstirea Cetăţuia bucătăria este exotică și tradiţională în acelaşi timp, iar oaspeţii veniţi pentru rugăciune se pot delecta şi cu mâncare de bob sau salată de ţelină cu maioneză de post, o supă-cremă delicioasă şi, la desert, câteva prăjituri de post.

Asta mă frământă – spunea economistul, omul politic şi scriitorul Varujan Vosganiancum s-ar putea ca între cele două lumi să nu trebuiască să traversezi ?” Corect! Până şi traversarea pe trecerea de pietorni a devenit la noi o problemă de viaţă şi de moarte.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"