Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Salata Tabouleh, varianta libaneză

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Salata Tabouleh, varianta libaneză
(Sursa: www.deliciiculinare.ro)

Articol de Florin Ionescu, 12 Aprilie 2011, 13:57

Bucătăria arabă îşi are originile în gătitul prin corturile triburilor de nomazi, care foloseau doar ingrediente transportabile: orez, cereale şi carne. Odată cu drumurile caravanelor prin Orientul Mijlociu, au fost descoperite şi adăugate noi condimente şi legume.

Bucătăria libaneză are elemente arabe şi mediteraneene, cu o puternică influenţă italiană. Moştenirea italiană se simte în popularitatea pastelor. Un faimos preparat local este couscous, din cereale fierte (tradiţional este meiul, dar se foloseste şi grâul), bază pentru carne şi cartofi. Carnea este de obicei de oaie, dar se serveşte şi cea de pui. Libanezii preferă să mănânce acasă, cu excepţia zilei de vineri, când merg la picnicuri cu familia pe plajă.

Tabouleh şi Fatoush sunt cele mai cunoscute reţete de salate ale Orientului Mijlociu. Tabouleh se serveşte de obicei la începutul mesei alături de alte selecţii de aperitive din cele mai diverse (humus, tahini, măsline, murături, lipie etc). Acest obicei se numeste "mezze" şi marchează începutul unei mese copioase. Varianta propusă pe adresa de web „deliciiculinare.ro” este una libaneză şi conţine mai mult pătrunjel decât bulgur. Bulgurul este grâu zdrobit, cu o granulaţie mai mare decât cuscusul şi grișul. Înainte de a începe pregătirea propriu-zisă a salatei tabouleh, se pune bulgurul la înmuiat (jumatate de cantitate de grâu la o cană şi jumătate de apă). Pătrunjelul se spală bine şi se taie foarte fin. O ceapă mică se toacă şi ea solzi fini. Se scot seminţele de la roşii şi se taie cubuleţe. Amestecaţi-le pe toate într-un bol. Pe o farfurie se aşează o frunză de salată verde şi peste ea se pune amestecul obţinut. Se ornează cu lămâie. Separat se prepară sosul din zeama de la o jumătate de lămâie amestecată cu o lingură de ulei de măsline. Se toarnă peste salată şi se adaugă puţin piper. Se aduc pe aproape lipia arabă şi pasta de humus. Pentru un gust răcoritor, să mai adaugă şi mentă. Tabouleh se traduce « uşor picant », ceea ce dă o bună orientare asupra ingredientelor.

Suspinul unei femei frumoase se aude mai departe ca răgetul unui leu”, spun arabii. Dar femeile lor tot pe la cratiţă ajung.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"