Salata de ţelină cu ciuperci
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 23 Iunie 2011, 06:30
Hipocarate spunea că “Alimentele trebuie să fie medicamentele voastre şi medicamentele voastre să fie alimentele”. El recomanda oamenilor bolnavi şi celor sănătoşi o alimentaţie preparată din crudităţi bine alese şi culese din apropierea casei.
Aceste principii ajută individul la efortul de eliminare a toxinelor şi la recăpătarea forţei vitale pierdute printr-un regim de viaţă nesănătos. Desigur, anticii neavând cuptoare cu program şi cu microunde înţelegeau mai repede mesajul hranei pure. Cu electricitatea şi electronica din vremea noastră la dispoziţie, e destul de probabil ca şi ei să fi transmis bătăliile de la Termopile şi de la Marathon cu mai multe care de reportaj, iar pe drumul lui spre Atena, soldatul Philippidès ar fi avut de ales între cele cîteva localuri fast-food pentru alimentare şi răcorire. Desigur telefonul i-ar fi uşurat sarcina, deşi istoria ar fi fost mai săracă.
Cu cât alimentaţia este mai sofisticată, mai industrializată, mai prelucrată la foc, cu atât este mai nocivă, spun contemporanii lucizi. Când vorbim despre alimenaţie naturală, vorbim despre respectul faţă de viaţă şi respectul faţă de noi înşine, aşa cum Hipocrate, Aristotel sau Pitagora îi atenţionau pe contemporanii lor că alimentaţia naturală, fără tratament termic, asigură acel medicament aliment necesar în cazurile de vindecare sau în medicina preventivă.
„Salata de ţelină cu ciuperci” – o idee de „Bibiguli” – ar face viaţa multora mai veselă şi mai uşoară.
Ingredientele sunt uşor de procurat: o tulpină fragedă de ţelina (tăiată fin), o ceapa mică (tăiată rondele), 200 g de ciuperci de cultură (tăiate în 8), un ardei verde (tăiat în cubulețe), 3 linguri de seminţe de floarea soarelui.
Sosul conţine: 2 linguri de zeamă de lămâie, 5 linguri de ulei, un căţel de usturoi pisat, piper, nucşoară, sare şi pătrunjel verde tocat. Este apetisantă şi bogată în fosfor, perfectă pentru întărirea sistemului nervos şi întruchiparea ideii „cel mai bun medic este natura”.