Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Salata de paste cu anşoa

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Salata de paste cu anşoa
Sursa: caietul-cu-retete.blogspot.com

Articol de Florin Ionescu, 04 August 2011, 12:58

ANŞOÁ (fr - anchois ) este acel peşte mic care trăieşte în Marea Mediterană şi în Oceanul Atlantic. Francezii şi spaniolii sunt cei care ne-au inspirat să pigmentăm mesele de la început cu aceşti heringi (sau hamsii sau şprot sau sardele), filetate, conservate mai întâi în saramură, apoi în ulei.

Fiind peşti mici, cu multă grăsime, se mănâncă direct la aperitive, sunt garnitură pentru canapele şi pizza sau ca ingredient în diverse salate sau sub formă de pastă sau unt de anşoa pentru uns tartine sau sandviciuri. În Europa, Spania şi Franţa se întrec în pescuitul lor în Mediterana şi în Gloful Biscaya sau Gascogne, în porturi cu nume sonore: Saint-Tropez, Fréjus, Saint-Jean-de-Luz, Hendaye La Turballe, Sables-d'Olonne, Saint-Gilles-Croix-de-Vie.

Salata de paste cu anşoa" de pe „Caietul cu reţete vechi şi noi" este o deschizătoare clasică de poftă de mâncare pentru un dejun pretenţios de vară sau pentru o cină cu băuturi fine. Conservele de anșoa sunt cam scumpe, dar magazinele cu delicatese ale grecilor din Bucureşti sunt o soluţie mai abordabilă.

Începeţi cu ardei rosu, măsline, câteva suviţe de anşoa (doar câteva pentru că sunt foarte sărate) şi un sos de ulei de măsline cu zeama de la o jumătate de lămâie la care puneţi foarte puţin usturoi tocat marunt, poate şi câteva picături de ketchup. Pastele se fierb după gustul personal (6-10 minute) se scurg şi se pun în castronul pentru salată, pe fundul căruia se află deja sosul. La rândul lor, integraţi ardeiul roşu kapia, fileul de anşoa şi măslinele.

Pentru a expedia cantitatea de anşoa cumărată faceţi şi o „Pizza cu anchois şi roşii uscate", o variantă ceva mai... "înţepătoare", în care fileurile de anchois şi roşiile uscate la soare se împrietenesc la cataramă peste blatul clasic.

"Dacă un strop de funingine îţi cade în supă şi nu mai poţi să-l scoţi, amestecă bine supa şi o să-i dai un gust franţuzesc", spunea Jonathan Swift, un englez păţit după atîtea mese aventuroase în compania lui Gulliver.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"