Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Salata de linte

Comentariu de Florin Ionescu

Salata de linte

Articol de Florin Ionescu, 15 Decembrie 2010, 11:51

Numeroase studii se referă la necesarul zilnic de proteine, componente esenţiale ale tuturor celulelor vii, alături de vitamine, enzime, zaharuri, lipide, apă şi de sărurile anorganice. De aceea, în perioada postului nu trebuie să renunţi la proteine, dar pe cele de origine animală trebuie să le înlocuieşti cu cele de provenienţă vegetală. Dintre acestea, cele mai bune sunt proteinele complete, care conţin aminoacizi ce nu pot fi sintetizaţi de organism şi trebuie procuraţi din alimente precum nuci, soia, fasole boabe, mazăre şi din linte.

Carbohidraţii aprovizionează cu energie toate celulele organismului. În acelaşi timp, ei sunt şi singura sursă de energie pentru creier şi pentru globulele roşii din sânge. Aceste rezervoare de energie nu trebuie să lipsească din corp, mai ales în timpul postului.

Alegeţi în special fructele, legumele, produsele din făină integrală, în locul celor rafinate şi procesate (băuturile dulci, deserturile şi zahărul), care sunt lipsite de vitamine şi de minerale. Este bine ca aproximativ 60% din caloriile zilnice să provină din astfel de alimente.

Deci, „Salata de linte” poate fi soluţia unui dejun fără mari pretenţii, o salată oferită de Mihaela, olteancă, pe portalul „De prin lume adunate”. Salata are şi brânză, dar acest ingredient poate fi ocolit în timpul postului. O cană şi jumătate de linte se pune la fiert într-o oală cu apă, cu foi de dafin, sare şi piper. Apa acoperă lintea cu 2-3 cm. Se fierbe aproximativ o oră, amestecându-se din când în când până când lintea se pătrunde. Se strecoară şi se lasă să se răcească puţin. Se amestecă cu 2 ardei graşi, un castravete, o ceapă şi verdeaţă (2-3 linguri de pătrunjel sau/şi mărar tocate). Se toarnă deasupra sosul şi se amestecă. În sos se introduc: 3 linguri de zeamă de lămâie, 2 linguriţe de muştar, sare şi piper, apoi se adaugă 4-5 linguri de ulei de măsline extra virgin, amestecând permanent până când se încorporează totul. În afara postului se serveşte şi cu brânză deasupra.

Probabil că reţetei îi mai lipseşte şi puţin spirit anglo-saxon. „Morcovii mari, goi şi cruzi sunt o hrană acceptabilă numai pentru cei care locuiesc în vizuini şi aşteaptă cu nerăbdare Paştele” – Fran Lebowitz – scriitor american, autorul unei celebre colecţii de eseuri - „Metropolitan life”, în 1978.

Etichete : salata de linte.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"