Salata de linte
Comentariu de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 15 Decembrie 2010, 11:51
Numeroase studii se referă la necesarul zilnic de proteine, componente esenţiale ale tuturor celulelor vii, alături de vitamine, enzime, zaharuri, lipide, apă şi de sărurile anorganice. De aceea, în perioada postului nu trebuie să renunţi la proteine, dar pe cele de origine animală trebuie să le înlocuieşti cu cele de provenienţă vegetală. Dintre acestea, cele mai bune sunt proteinele complete, care conţin aminoacizi ce nu pot fi sintetizaţi de organism şi trebuie procuraţi din alimente precum nuci, soia, fasole boabe, mazăre şi din linte.
Carbohidraţii aprovizionează cu energie toate celulele organismului. În acelaşi timp, ei sunt şi singura sursă de energie pentru creier şi pentru globulele roşii din sânge. Aceste rezervoare de energie nu trebuie să lipsească din corp, mai ales în timpul postului.
Alegeţi în special fructele, legumele, produsele din făină integrală, în locul celor rafinate şi procesate (băuturile dulci, deserturile şi zahărul), care sunt lipsite de vitamine şi de minerale. Este bine ca aproximativ 60% din caloriile zilnice să provină din astfel de alimente.
Deci, „Salata de linte” poate fi soluţia unui dejun fără mari pretenţii, o salată oferită de Mihaela, olteancă, pe portalul „De prin lume adunate”. Salata are şi brânză, dar acest ingredient poate fi ocolit în timpul postului. O cană şi jumătate de linte se pune la fiert într-o oală cu apă, cu foi de dafin, sare şi piper. Apa acoperă lintea cu 2-3 cm. Se fierbe aproximativ o oră, amestecându-se din când în când până când lintea se pătrunde. Se strecoară şi se lasă să se răcească puţin. Se amestecă cu 2 ardei graşi, un castravete, o ceapă şi verdeaţă (2-3 linguri de pătrunjel sau/şi mărar tocate). Se toarnă deasupra sosul şi se amestecă. În sos se introduc: 3 linguri de zeamă de lămâie, 2 linguriţe de muştar, sare şi piper, apoi se adaugă 4-5 linguri de ulei de măsline extra virgin, amestecând permanent până când se încorporează totul. În afara postului se serveşte şi cu brânză deasupra.
Probabil că reţetei îi mai lipseşte şi puţin spirit anglo-saxon. „Morcovii mari, goi şi cruzi sunt o hrană acceptabilă numai pentru cei care locuiesc în vizuini şi aşteaptă cu nerăbdare Paştele” – Fran Lebowitz – scriitor american, autorul unei celebre colecţii de eseuri - „Metropolitan life”, în 1978.