Salată de cartofi cu sos țigănesc
Rețeta lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 26 August 2010, 12:15
“Short List” este un săptămânal britanic pentru bărbaţi, cu 40 de pagini color, care se distribuie gratuit şi, ca orice publicaţie britanică gratuită, este mai bun decât multe dintre ziarele româneşti ce se vând la chioşc.
Nu face politică, dar oferă ştiri şi reportaje sociale şi culturale, articole despre sport, fitness, călătorii, modă, electronice şi gastronomie, are în fiecare săptămână câţiva invitaţi speciali, jurnalişti sau scriitori care acordă câte un scurt interviu. Dă sfaturi în materie de cumpărături, îţi recomandă ce e de văzut la TV şi ce merită vizitat în capitalele Marii Britanii, menţinând un echilibru perfect între plăcerile vinovate ale bărbaţilor (maşini, fotbal, jocuri video, fotomodele etc.) şi articole serios documentate (despre problemele sistemului britanic de transport, criminalitatea americană sau longeviva carieră a celor de la Rolling Stones pe care-i numesc "aristocraţii rock-ului"). E o revistă făcută să-ţi treacă timpul mai uşor citind lucruri amuzante şi interesante, uşurele, dar nicidecum tâmpite sau vulgare.
Într-un număr luat la întâmplare găseşti topul regiunilor care şi-au împrumutat numele unor celebre mâncăruri sau băuturi (Feta, Champagne, Prosciutto di Parma, Brie, Stilton, Mowbray, Kalamata etc.) sau un clasament cu cele mai neobişnuite meniuri pentru micul dejun în care pe ultimul loc se află şobolanul prăjit servit în nordul Tailandei. Şi, pentru că Angliei i-a venit vremea să înghită atîtea influenţe periferice, va înghiţi curând şi o „Salată de cartofi cu sos țigănesc”, fără a-şi înfrânge tradiţia cu orice preţ.
Se curăţă şi se fierb cartofii, se scurg şi se călesc într-o lingură de ulei cât să capete o crustă aurie. Concomitent se prepară şi sosul. 2-3 fire de ceapă verde şi 2 căţei de usturoi se toacă mărunt şi se călesc într-o tigaie de teflon, cu o lingură de ulei. 2-3 ciuperci mari se taie bucăţele mai mari şi se pun peste ceapă. Opăriţi două roşii mari, apoi curăţaţi-le de pieliţă şi tocaţi-le. Adăugaţi roşiile şi 100 ml de vin alb peste amestecul de ceapă şi ciuperci, condimentaţi cu cimbru şi lasaţi-le să fiarbă la foc mic, timp de 10 - 15 minute. Când sosul a scăzut şi toate legumele sunt fierte, adaugaţi 3 felii de şuncă şi 2 felii de bacon taiate fâşii, condimentaţi cu sare, piper şi boia şi sosul este gata.
Asezaţi cartofii pe farfurie, deasupra puneţi sosul, presăraţi mult patrunjel tocat şi serviţi cât e cald. Un deliciu, cu 100 calorii la o sută de grame, sau 400 calorii pentru o porţie.
Celebrul jurnalist Dave Letterman a intuit că pericolul e în cu totul altă parte: „Problema cu Viagra e că poate să te lase ţeapăn definitiv”.