Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Salată de cartofi cu sos țigănesc

Rețeta lui Florin Ionescu

Salată de cartofi cu sos țigănesc

Articol de Florin Ionescu, 26 August 2010, 12:15

“Short List” este un săptămânal britanic pentru bărbaţi, cu 40 de pagini color, care se distribuie gratuit şi, ca orice publicaţie britanică gratuită, este mai bun decât multe dintre ziarele româneşti ce se vând la chioşc.

Nu face politică, dar oferă ştiri şi reportaje sociale şi culturale, articole despre sport, fitness, călătorii, modă, electronice şi gastronomie, are în fiecare săptămână câţiva invitaţi speciali, jurnalişti sau scriitori care acordă câte un scurt interviu. Dă sfaturi în materie de cumpărături, îţi recomandă ce e de văzut la TV şi ce merită vizitat în capitalele Marii Britanii, menţinând un echilibru perfect între plăcerile vinovate ale bărbaţilor (maşini, fotbal, jocuri video, fotomodele etc.) şi articole serios documentate (despre problemele sistemului britanic de transport, criminalitatea americană sau longeviva carieră a celor de la Rolling Stones pe care-i numesc "aristocraţii rock-ului"). E o revistă făcută să-ţi treacă timpul mai uşor citind lucruri amuzante şi interesante, uşurele, dar nicidecum tâmpite sau vulgare.

Într-un număr luat la întâmplare găseşti topul regiunilor care şi-au împrumutat numele unor celebre mâncăruri sau băuturi (Feta, Champagne, Prosciutto di Parma, Brie, Stilton, Mowbray, Kalamata etc.) sau un clasament cu cele mai neobişnuite meniuri pentru micul dejun în care pe ultimul loc se află şobolanul prăjit servit în nordul Tailandei. Şi, pentru că Angliei i-a venit vremea să înghită atîtea influenţe periferice, va înghiţi curând şi o „Salată de cartofi cu sos țigănesc”, fără a-şi înfrânge tradiţia cu orice preţ.

Se curăţă şi se fierb cartofii, se scurg şi se călesc într-o lingură de ulei cât să capete o crustă aurie. Concomitent se prepară şi sosul. 2-3 fire de ceapă verde şi 2 căţei de usturoi se toacă mărunt şi se călesc într-o tigaie de teflon, cu o lingură de ulei. 2-3 ciuperci mari se taie bucăţele mai mari şi se pun peste ceapă. Opăriţi două roşii mari, apoi curăţaţi-le de pieliţă şi tocaţi-le. Adăugaţi roşiile şi 100 ml de vin alb peste amestecul de ceapă şi ciuperci, condimentaţi cu cimbru şi lasaţi-le să fiarbă la foc mic, timp de 10 - 15 minute. Când sosul a scăzut şi toate legumele sunt fierte, adaugaţi 3 felii de şuncă şi 2 felii de bacon taiate fâşii, condimentaţi cu sare, piper şi boia şi sosul este gata.

Asezaţi cartofii pe farfurie, deasupra puneţi sosul, presăraţi mult patrunjel tocat şi serviţi cât e cald. Un deliciu, cu 100 calorii la o sută de grame, sau 400 calorii pentru o porţie.

Celebrul jurnalist Dave Letterman a intuit că pericolul e în cu totul altă parte: „Problema cu Viagra e că poate să te lase ţeapăn definitiv”.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"