Salata aeriană a lui Gordon Ramsay
Comentariu de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 11 Februarie 2010, 08:10
"Nu poţi să faci lucruri excelente şi geniale fără să fii şi tu aşa" - Gordon Ramsay, referindu-se la sine.
Cu un lanţ de restaurante şi hoteluri în toată lumea şi fiind şi unul dintre puţinii bucătari ai căror restaurante au trei stele Michelin, Ramsay este pe locul trei în topul celor mai bogaţi bucătari din lume, cu o avere de 100 de milioane de lire sterline. Este, în ziua de astăzi, unul dintre cei mai renumiţi bucătari britanici. Gordon priveşte gastronomia cu ochi de profesionist. Pentru el nu există mămici care încropesc ceva pentru familie din resturile mesei de ieri; pentru el, mâncarea înseamnă perfecţiune şi exerciţiu.
De Crăciun, Victoria Beckham l-a invitat pe celebrul bucătar şi prieten de familie, Gordon Ramsay. Transformată în designer vestimentar, fosta „spice girl” recunoaşte că este pregătită pentru răutăţile starului emisiunii „Hell's Kitchen”. „Mereu mă ia peste picior cu abilităţile mele culinare. Trebuie să recunosc, sunt cam inutilă în bucătărie. Dar ştiţi, încerc! Iar acesta este cel mai important lucru. În plus, să îl vedem pe Gordon cum face rochii, nu?”, spunea Victoria Beckham.
Invitat la show-ul lui Jay Leno, Gordon Ramsay a ridiculizat meniul pe care l-a servit în timpul vizitei sale la Palatul Buckingham. "Mâncarea de la Buckingham este de rahat". "De obicei nu ştii cine găteşte pentru Regină. Cu toatea astea, nu l-aş angaja în viaţa mea pe bucătarul respectiv, pentru că „mâncarea a fost oribilă, iar Regina o scumpă", a spus Ramsay. El a fost la Buckingham în 2006. Când a fost întrebat de întâlnirea cu regina, Ramsay a spus: "Din păcate, trebuie să treci prin tot felul de ritualuri, cu aperitive care arătau şocant de urât. Aratau preistoric, parcă aveau 300 de ani, aşa ca palatul. În plus, pate-ul de raţă era ornat cu merişoare. Nu foarte plăcut. În timp ce mă apropiam de Regină, am încercat să scap de pate. Mi-a luat o veşnicie să-l mestec. În plus, nu poţi să-l scuipi pe covor ... pentru numele lui Dumnezeu !"
Salata pe care v-o sugerez este „furată” din meniul first class al Liniilor Aeriene Britanice (British Airways), pe cursele lungi şi poartă semnătura celebrului bucătar Gordon Ramsay”. Aşadar, salata aeriană se prepară din orez brun fiert şi răcit, ţelină rasă, morcov ras, ceapă roşie (rondele), boabe de porumb şi de fasole roşie, stropite cu un sos compus din ulei de măsline, suc de lămîie verde, miere, coriandru tocat, sare şi piper. Se adaugă frunze mixte de salată, ton din conservă şi frunze de mentă proaspătă. Salata se serveşte după ce a stat la rece 2-3 ore şi devine un festin alături de un pahar de vin alb demisec.
După Egon Ronay, celebru critic gastronomic maghiar, autor de ghiduri gastronomice britanice, după al II-lea Război Mondial : „Mâncarea servită în avion este un asasinat gastronomic, precedat de o tortură culinară”.
Florin Ionescu