Românii și creditele lor de toate zilele
Comentariu de Dan Carp
15 Noiembrie 2010, 13:08
Dacă mai aveam nevoie de încă o lovitură care să descurajeze creditarea, aflăm din Capital că împrumuturile în euro acordate în România sunt printre cele mai scumpe din Uniunea Europeană. Dintre ţările care nu au adoptat încă moneda unică, doar în Bulgaria costă mai mult să faci un credit. Pentru un împrumut ipotecar, dobânda anuală efectivă la creditul în euro a fost în septembrie de 6,7%, cam de trei ori mai mare decât în Danemarca sau în Finlanda, de exemplu.
Costurile ridicate i-au mai strunit pe oamenii care cu doi-trei ani în urmă îşi cumpărau totul pe credit, de la haine până la apartamente. Încet-încet, românii încep să ia în calcul doar nevoile pe care le au şi nu mai merg pe principiul “ce sumă maximă pot lua”. Chiar dacă, la un salariu mediu, băncile ar putea oferi credite fără ipotecă şi până la 50.000 de euro, sumele mai mici sunt mult mai căutate. Majoritatea ar imprumuta 10.000 de euro, sub formă de credit de nevoi personale fără ipotecă, potrivit unui alt studiu realizat de infostatistici.ro şi citat de Adevărul.
Bucureştenii, cei mai îndatoraţi dintre români, au devenit ceva mai modeşti: preferă un credit de 5000 de euro. E adevărat, cei din Capitală mai au încă de plătit vechile datorii. Restanţele din Bucureşti reprezintă cam o treime din datoriile către bănci din toată ţara. În schimb, şi mai cumpătaţi sunt gălăţenii, care ar prefera să împrumute doar 500 de euro, şi brăilenii, care ar vrea credite de doar o mie de euro.
Putem trage concluzia că lumea se gândeşte de două ori înainte de a-şi face un împrumut. Există însă şi un revers al medaliei pentru aceste cifre. Dacă dobânda pe care o are consumatorul de plătit e foarte mare, la fel e şi cea pe care o are de primit de la bancă. Iar dobânda la depozitele în euro este, într-adevăr, mai mare în România decât in majoritatea ţărilor europene.
Deci, decât să ne împrumutăm, mai bine strângem. Totul este să avem şi de unde.