Ratatouille Niçoise
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 21 Aprilie 2011, 14:34
Ratatouille este o tocană de legume tradiţională, din regiunea Provence a Franţei, originară din Nice. Numele complet al felului de mâncare este ratatouille niçoise.
Ca orice retetă tradiţională, nu există un mod exact de a o prepara, doar anumiţi paşi sunt obligatorii. Există două metode de a prepara legumele: fierberea lor separat sau toate împreună. În alte ţări ale Europei există reţete asemănătoare. Versiunea malteză se numeşte kapunata, foarte asemănătoare cu cea franceză, ea fiind însoţită şi de peşte prăjit. În bucătăria italiană ea se numeşte caponata, în Spania pisto, în Ungaria lecsó, în Bulgaria şi România ghiveci, în Grecia briami (conţine şi cartofi). Versiunile din Croaţia şi Serbia se numesc Đuveč şi conţin fasole verde şi orez. În Asia, Turcii umplu o vânătă cu legume, iar reţeta se numeşte imam bayildi.
Se taie ceapa rondele, usturoiul se striveşte cu dosul furculiţei, ardeii graşi, vinetele şi dovleceii se taie cuburi mărişoare. Se încinge o lingură de ulei în cratiţă, se pun ceapa şi usturoiul la caramelizat, nu la prăjit! Se scot apoi într-un castron mare ce va trebui să adune, pe rând, toate legumele. Se caramelizează şi ardeii, se scot în castron apoi dovleceii şi la urmă, vinetele. Se repun în cratiţă ceapa şi usturoiul împreună cu o roşie (cea mai bine coaptă) tăiată cât mai mărunt, apoi şi celelalte două roşii în cuburi mărişoare. Lăsaţi câteva minute sosul să-și ia avânt şi amestecaţi din când în când. Adăugați toate legumele în sos şi lăsați-le câteva minute la foc potrivit. Acum este rândul ierburilor aromatice, al sării și al frunzelor de dafin. Nu amestecaţi prea mult, să nu se strivească legumele. Nu le lăsaţi pe foc mai mult de 15 minute. Se servește fierbinte, cu frunze de busuioc tocate şi câteva de ornament.
„Orice lună în denumirea căreia intră a, e, i, o sau u este un moment potrivit pentru ciocolată” spunea Sandra Boynton - humoristă, compozitoare, şi scriitoare pentru copii. Sună implacabil în post !