Răsfoind Ghidul Michelin...
Comentariu de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 13 Ianuarie 2011, 17:25
Ghidul Michelin premiază în fiecare an, cu câte una, două sau trei stele, restaurantele de o calitate excelentă. Valoarea unui restaurant de o singură stea este tradusă în ghid astfel: „dacă restaurantul este în drumul dumneavoastră, ar fi bine să opriţi. Aici se serveşte o mâncare foarte bună într-un ambient plăcut”.
Tot ghidul avertizeaza însă că cititorii nu ar trebui să compare un restaurant „de luxe” cum este cel de o stea, cu un simplu restaurant, „unde poţi mânca o porţie bună de mâncare la un preţ rezonabil”. Două stele sunt pentru restaurantele care merită o deviere de la traseul iniţial pentru a mânca aici. Totul în aceste restaurante întruchipează buna calitate, aproape perfecţiunea.
În sfârşit, restaurantele de trei stele în Ghidul Michelin merită o vizită specială. Mâncarea, vinul, decorul şi serviciile sunt excepţionale, preţurile pe măsură şi, spun redactorii ghidului, poate ar fi mai bine să lăsaţi copiii acasă. Anul acesta, 26 de restaurante din Franța au primit trei stele, 70 două stele iar cu câte o stea au fost recompensate 402 restaurante. Multe altele nu au primit nici o stea, însă simplul fapt că au fost menţionate reprezintă o onoare.
La Belle Epoque este legendar, prezent doar în Topul restaurantelor cu buget redus din Paris, dar atrage mulţimile prin eleganta sală de mese, chelnerii sociabili şi glumeţi (care mâzgălesc comenzile pe șervețele de masă) şi, mai presus de toate, preţul nepiperat şi tradiţional. Meniul este clasic (bourguignon de carne de vită, varză, plătica de mare, etc). Garniturile încep de la 2 euro, felurile principale costă intre 6 şi 8 euro, iar trei feluri pot fi savurate pentru 14-22 euro.
La table du Marquis, la fel de legendar, îţi oferă specialităţi precum şuncă persillade cu oţet, filet pollock cu fenicul şi tartă cu pere şi ciocolată.
Cu gândul la o călătorie Michelin, cu ţinte fixe prin Franţa, continuaţi sesiunea degresărilor după sărbători cu o „Salată cu andive, clementine şi rodie”, după reţetele lui Alison. Începeţi cu 2 andive, tăiate felii fine, transversal, 6 clementine, curăţate şi desfăcute feliuţe, taiate transversal, seminţele unei rodii mari, o legătură de mărar, sucul unei lămâi, o lingură de ulei de măsline, sare şi piper negru dupa gust. Amestecaţi ingredientele şi turnaţi peste ele dressing-ul format prin amestecarea sucului de lămâie, uleiului şi a ingredientelor solide (sare, piper). Tineţi salata la frigider până în momentul servirii, sau cel puţin 15 minute.
Gurmanderia francezilor este egalată doar de autoironiile lor: „Este de neconceput ca un francez să ajungă la vârsta de mijloc fără să aibă sifilis şi Crucea Legiunii de Onoare” – Andre Gide.